Hvordan takle en forkjølelse på 24 timer – hvis du også unngår disse mytene

18/01/2024 07:00

Sofie

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er sesongen for rennende nese!

Det er svært vanlig å bli rammet av en forkjølelse. Voksne forventes å oppleve to til tre forkjølelser årlig, mens barn kan oppleve så mange som 10 eller mer.

For tiden er det en utbredt forekomst av ubehagelige virus og bakterier. De kjente symptomene inkluderer sår hals, hoste og rennende nese, bare for å nevne noen.

Selv om det ikke finnes noen påvist kur mot forkjølelse, forklarer farmasøyt Thorrun Govind at det finnes flere medisiner og midler som kan bidra til å lindre symptomene.

Effektive behandlinger

"Å gi kroppen rikelig med hvile, søvn og væske er viktig; dette vil gi immunsystemet ditt de beste forutsetningene," sier hun til The Sun.

"Hvis du ikke er en fan av vann, prøv å drikke fruktjuice - det viktigste er å unngå dehydrering," legger hun til.

Fuktighet er alltid viktig, men det er spesielt aktuelt når du er forkjølet eller har influensa.

Det er viktig å være oppmerksom på væskeinntaket når du er syk, siden du sannsynligvis vil neglisjere dine vanlige spise- og drikkevaner. I tillegg mister du også væske på grunn av tetthet og feber.

Hvis symptomene vedvarer

Hvis de plagsomme symptomene holder deg i sengen, anbefaler Thorrun noen behandlinger.

«For å lindre halsbetennelse kan du prøve å gurgle med litt saltvann», råder farmasøyten.

Dette gjøres ved å løse opp en halv teskje salt i et glass varmt vann. Skyll munnen med løsningen og spytt den ut. Gjenta etter behov. I følge Penn Medicine kan saltvann bidra til å drepe bakterier, lindre smerte og løsne slim, noe som bidrar til å lindre symptomene.

Hvis du vil lindre en tett nese, anbefaler Thorrun nesespray da den virker raskere enn tabletter da den når nesen nesten umiddelbart.

Helseeksperter i USA advarer imidlertid om at orale medisiner mot nesetetthet ikke er like effektive som nesespray.

"For å lindre smerter som ofte følger med en forkjølelse, kan du ta vanlige smertestillende midler som paracetamol og ibuprofen," legger eksperten til.

"Det er greit å ta begge samtidig, men pass på at du holder deg til den anbefalte dosen for å unngå overdosering."

Myter å unngå

"Noen mennesker tar vitamin C, men det er svært lite bevis på at det hjelper mot forkjølelse," sier hun. Selv om noen studier tyder på at vitaminet kan fremskynde helingsprosessen av forkjølelse, er bevisene fortsatt usikre.

"Et annet vanlig brukt forkjølelses- og influensaprodukt er echinacea, men det er lite som tyder på at det har noen effekt," legger hun til. Echinacea er en plante som eksperter en gang trodde kunne stimulere immunsystemet til å bekjempe infeksjoner mer effektivt.

Nyere studier har imidlertid vist at kosttilskuddet ikke reduserer tiden du føler deg syk i betydelig grad.

Thorrun advarer folk mot å be om eller bruke antibiotikarester de måtte ha hjemme.

– Antibiotika er ikke nødvendig ved forkjølelse, da det skyldes virus, og antibiotika er kun effektivt mot bakterier, påpeker hun.

Det er bedre å forebygge enn å helbrede

Som med alle sykdommer, er forebygging også nøkkelen til å unngå forkjølelse. "For å unngå å bli forkjølet, vask hendene regelmessig, spesielt før du tar på nesen eller munnen og håndterer mat," råder Thorrun.

Hvis du bor sammen med noen som er forkjølet, unngå å dele ting som håndklær eller kopper med den syke.

Når bør man oppsøke lege?

Du bør bare søke profesjonell hjelp hvis forkjølelsessymptomene vedvarer i mer enn tre uker eller plutselig forverres. Oppsøk alltid lege hvis du får pustevansker, brystsmerter eller begynner å hoste opp blodig slim.