I 2023 hjalp det frivillige innsatsteamet ved den danske Dyrebeskyttelsen nødlidende eller potensielt forsømte dyr 29.157 ganger.
Dette er basert på nesten 145.000 samtaler til Dyrenes vaktsentral 1812.
De ulike typene frivillige løser mange ulike typer oppgaver. På bakgrunn av henvendelser til Dyrebeskyttelsens vaktsentral 1812 besøker bydelsordførerne innbyggerne og gir råd og veiledning ved behov.
I andre tilfeller hjelper de med politirapporter eller henter dyr som skal transporteres til krisesentre eller dyrelivsstasjoner. De hjelper både familiedyr og dyr i naturen som trenger hjelp.
Skyttere hjelper hvis et dyr blir truffet av et kjøretøy og en nødsituasjon eutanasi er nødvendig. Dette gjøres ofte i samarbeid med de hundeførerne, som i samarbeid med hundene sine snuser opp vilt som har løpt fra veiene, men som likevel er skadet. I 2023 mottok Dyrebeskyttelsen 1812 10.585 telefoner om skadet hjort.
Av disse sakene er det noen som skiller seg betydelig ut, og Dyrenes Beskyttelse har samlet 10 av de viktigste.
Ville redning av dyr i 2023
En distriktsformann brukte en søndag kveld på å demontere et kjøkken og bryte opp gulvplater for å fange seks kattunger som gjemte seg under gulvet. Heldigvis lyktes de, og kattungene ble tatt med til Nordjyllands dyrehjem.
En drosjesjåfør kjørte rundt med et rådyr i bagasjerommet han hadde kjørt inn i og hentet skolebarn. Da det ble oppdaget, ba en av barnas foreldre ham ringe Dyrebeskyttelsen nødsentral 1812. En skytter ble tilkalt, og dyret ble deretter avlivet på en parkeringsplass midt i Hjørring, hvor det hadde blitt forlatt av sjåføren.
En gravid hjort ble sittende fast i hagegjerder. Dyret ble frigjort og fødte to lam dagen etter.
En katt gjemte seg i en oppvaskmaskin. Katten ble hentet og tatt med til Dyrebeskyttelsen.
Et pinnsvin hadde blitt beruset etter å ha ligget foran en lokal bar. Pinnsvinet dro til en dyrelivsstasjon, hvor det ble til det var edru igjen.
En mann kastet av seg treskoene og løp etter en påkjørt hjort inn i skogen. Mannen tok igjen dyret og sto med det i 20 minutter før det ble plukket opp av en dyreredningsmann.
Et kull med kattunger hadde gjemt seg i panseret. Hetten måtte demonteres og demonteres for å få dem ut.
En hadde forvillet seg inn i vaskeriet til en familie. Dyreredningsmannen måtte gå gjennom alle de skitne klærne for å få ut.
En soter hadde fått en fiskekrok inn i det ene neseboret og ut av det andre. Kroken ble fjernet og fuglen ble plassert i Dyrebeskyttelsens viltpleie.
En struts ble funnet skadet på en flyplass. Struts var av nandu-rasen og hadde store kuttskader på kroppen. Heldigvis ble fuglen oppdaget og gikk til veterinæren, hvoretter den flyttet inn hos en kvinne som allerede hadde andre nanduer.