Gasselskap gjennomførte rutineundersøkelse på havets bunn: 3300 år gammelt skip funnet med intakt last

24/06/2024 18:00

Emma

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Skipet skal nå undersøkes av arkeologer.

Det som skulle ha vært en helt normal rutinemessig undersøkelse av et gasselskap, førte til et funn som var alt annet enn en rutinesak.

På havbunden i Middelhavet, cirka 90 kilometer fra den israelske kyst, gjorde man nemlig en markant oppdagelse på 1,8 kilometers dybde.

Det skriver det norske vitenskapsmagasinet Forskning.

Her fant de restene av et gammelt skip, som var fylt med en intakt last fylt med keramiske krukker kalt amforaer, beregnet for transport.

Funnet er selvsagt noe som har fått israelske arkeologer til å slikke seg på leppene, som sammen med gasselskapet Energean har satt i gang en større etterforskning av skipets last og opprinnelse.

Arkeologer har datert amforaene til å være mellom 3.300 og 3.400 år gamle, noe som gjør skipet til et av de eldste i dyphavet i det østlige Middelhavet. Skipets last, som består av hundrevis av intakte amforaer fra sen bronsealder, gir verdifull innsikt i gamle handelsruter og navigasjonsferdigheter.

Sunket i krisesituasjon

Jacob Sharvit, leder av marineenheten i Israels kulturarvsadministrasjon, sa: "Skipet ser ut til å ha sunket i en krisesituasjon, enten på grunn av en storm eller et piratangrep - en velkjent hendelse i slutten av bronsealderen."

Funnet er spesielt viktig fordi det avslører hvor avanserte navigasjonsferdighetene til gamle sjøfolk var. Fra skipets funn er bare horisonten synlig, noe som tyder på at de navigerte ved hjelp av himmellegemer som solen og stjernene.

Ved hjelp av en spesialbygd robot har arkeologene og Energean undersøkt skipsvraket og hentet ut deler av lasten. Roboten avslørte at skipet, som var omtrent 12-14 meter langt, hadde hundrevis av containere, hvorav mange fortsatt er begravet under havbunnen.

Jacob Sharvit påpeker at skipets tre bjelker trolig også er bevart i mudderet, noe som skaper store forskningsmuligheter.