De fleste voksne har nok opplevd å se på gamle bilder og minner og tenke på hvordan tiden ser ut til å gå fortere jo eldre man blir. Mange husker at somrene så ut til å vare lenger i barne- eller ungdomsårene, og det er en enkel forklaring på dette fenomenet.
David Eagleman, professor i nevrovitenskap, har forklart at det har å gjøre med hvordan hjernen vår registrerer minner. Som barn og unge opplever vi stadig nye ting og lærer nye ferdigheter, noe som gjør at hjernen lagrer disse erfaringene slik at vi kan huske dem senere.
Men etter hvert som vi blir eldre lærer vi færre nye ting, og erfaringene vi har er ofte repetisjoner av tidligere hendelser. Dette fører til at hjernen går på 'autopilot' og ikke registrerer opplevelsene på samme måte som før.
Eagleman sier: "Som barn er du i ferd med å forstå verdens regler, og når du ser tilbake på året, har du mange minner om det du har lært. Men når du blir eldre og se tilbake, du gjorde sannsynligvis det samme som tidligere år, noe som gjør at tiden føles som om den har flydd avgårde."
Ifølge eksperten er det imidlertid mulig å lure hjernen til å tro at du opplever nye og viktige ting, noe som gjør at hjernen lagrer informasjonen bedre. Dette kan føre til at livet føles lengre enn om du bare gjentar de samme rutinene.
Nye erfaringer og læring er en opplagt måte å oppnå dette på, men selv små endringer i hverdagen kan utgjøre en forskjell. Du kan for eksempel prøve å pusse tennene med motsatt hånd eller ha klokken på den andre armen.
Eagleman forklarer at slike enkle endringer tvinger hjernen til å engasjere seg på en ny måte, noe som øker oppfatningen av tidens gang.
Når du legger deg om kvelden, har du mange nye «innspillinger» å reflektere over, noe som gjør at det føles som om livet går lenger.
Det skal imidlertid nevnes at tiden generelt føles lengre for barn enn for voksne. Santosh Kesari, PhD i nevrologi, forklarer at et år er en større og mer betydningsfull del av en 10-årings liv enn en 60-åring. For en 10-åring er et år 10 prosent av livet, mens for en 60-åring er det mindre enn to prosent.
Barndomsårene føles derfor ofte lengre enn voksenlivet, men det er fortsatt muligheter for å få livet til å føles fyldigere og lengre enn det egentlig er.