Svært få mennesker vet den virkelige grunnen til at urin er gult: Her er forklaringen

09/01/2024 19:00

redaktion

Vitenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ikke alle vet forklaringen bak hvorfor tisset er gult.

Hvis du noen gang har lurt på hvorfor urinen din noen ganger er gul, er du definitivt ikke den eneste. Det er ikke mange som vet hemmeligheten bak den gule fargen på urinen, selv om den faktisk har eksistert lenge.

I 2016 laget TV 2 via Videnskab.dk en artikkel om temaet, som fortsatt vekker spekulasjoner.

Men hva er den egentlige årsaken til denne fargeendringen?

Videnskab.dk har undersøkt dette temaet nærmere, og det viser seg at fargen på urinen ikke er et direkte resultat av maten vi spiser.

I stedet er det et biprodukt av nedbrytning av røde blodlegemer. Denne prosessen finner sted i leveren, milten eller benmargen, hvor røde blodlegemer vanligvis brytes ned etter ca. 120 dager.

Når blodcellene brytes ned, blir en del av dem kjent som hemoglobin ødelagt.

Denne inneholder hemgruppen, som er avgjørende for å binde oksygen til blodcellene. Under nedbrytningsprosessen omdannes hemgruppen til bilirubin, som er et gul-oransje fargestoff som spiller en viktig rolle i fargingen av både urin og avføring.

"I tarmen blir bilirubin omdannet til urobilinogen av tarmbakterier, hvorav noen blir reabsorbert, omdannet til urobilin og utskilt gjennom nyrene, og farger urinen gul.

Urobilinogenet som ikke absorberes, omdannes til fargede pigmenter, skilles ut i avføring og blir brunt», sier Max Salomonsson, førsteamanuensis i nyrefysiologi ved Biomedisinsk Institutt ved Københavns Universitet, til videnskab.dk.

Fargen på urin kan også fungere som en indikator på hydreringsnivået vårt – spesielt i varmere perioder som våren.