Markus Rooth imponerte stort da han vant stort og sikret gull i tikamp. Den bemerkelsverdige prestasjonen er en historisk milepæl i norsk idrettshistorie og et resultat av år med dedikasjon, hardt arbeid og eksepsjonelle ferdigheter. Det er første gang at en norsk utøver har vunnet gull i øvelsen siden 1920, og medaljen var Norges første under årets olympiske konkurranser.
Personlig rekord i stavsprang
Få uker før OL startet, var det dog ikke sikkert at det skulle gå som det gjorde. Det er særlig stavspring som har vært en utfordring for Rooth, men intensiv trening i ukene før lekene bidro til at han forbedret reslutatene i stavsprang radikalt. Kort tid før han reiste til Paris lykkedes han i å sette personlig rekord under trening, rapporterte NRKs OL Studio.
Og det var nettopp hans prestasjon i stavsprang som gjorde utslaget i konkurransen. I en gren hvor teknikk og presisjon er avgjørende, overgikk Rooth forventningene. Han satte ny personlig rekord med 5,40 meter og skaffet seg verdifulle poeng som var avgjørende for å sikre gullmedaljen.
”Stavspranget endret konkurransen betydelig. Å sette personlig rekord akkurat da ga meg en utrolig boost og la meg virkelig fokusere på de to siste øvelsene med en sterkere selvtillit”, sa Rooth til pressen etter seieren.
22-åringen satte personlige rekorder i både stavsprang og spydkast, og avsluttet med en sterk 1500-meter hvor han fikk hjelp av landskameraten Sander Skotheim som tok rollen som hare under løpet. Markus Rooth oppnådde totalt 8796 poeng i øvelsen – noe som sikret ham gullet foran tyske Leo Neugebauer og Victor Lindon fra Grenada
Hylles av toppidrettsutøvere
Markus Rooths gull i tikamp under OL i Paris er en historie om utholdenhet, talent og målrettet trening. Hans vei til seier har inspirert mange og satt en ny standard for norske friidrettsutøvere. Spesielt hans imponerende resultat i stavspranget vil bli husket som et nøkkeløyeblikk i en enestående karriere.
Nå hylles han også av andre toppidrettsutøvere som Karsten Warholm og Jakob Asserson Ingebrigtsen. Selv forteller han til NRK at han ble spesielt stolt da håndballguttene som han ser opp til, kom for å hylle ham.
"Nordmenn er best i verden, i alt. Gratulerer, Markus Rooth", skrev Ingebrigtsen i en Instagram-story, mens Warholm postet "Galskap. Gratulerer, Markus Rooth!". Selv har Rooth postet en takk til alle som har støttet ham på sin egen konto.
Setter en standard for fremtiden
Rooth har gradvis bygget opp sin karriere gjennom deltakelse i nasjonale og internasjonale mesterskap. Han har utviklet seg fra å være en lovende ungdomsutøver til å bli en av verdens fremste i tikamp. Hans treningsregime er kjent for å være særdeles intensivt, med et fokus på både fysisk og mental styrke.
Under 2023 European U23 vant Rooth gull i tikamp med ny personlig rekord, mesterskapsrekord og nasjonal rekort med 8608 poeng i 2023. Dette var hans mest bemerkelsesverdige seier før OL, men han har også meritter fra Bislett Games i 2020 hvor resultatene plaserte ham som nummer to på verdens U20 ranking, og fra Multistars i Grosseto, Italia i 2022 hvor han vant gull og satte norsk rekord i tikamp.
I tillegg til disse prestasjonene, har Rooth deltatt i andre internasjonale mesterskap og har markert seg som en av de fremste utøverne i sin disiplin. Han konkurrerte også i sjukamp under verdensmesterskapet i Glasgow i 2024, og var en sterk medaljekandidat i det europeiske mesterskapet samme år før han måtte trekke seg på grunn av skade. Markus Rooth deltok i verdensmesterskapet i friidrett i Budapest i 2023, hvor han leverte en sterk prestasjon i tikamp. Han endte på en åttendeplass med en poengsum på 8491, som var hans personlige beste for året.
Rooths prestasjon gir også gjenklang i en bredere kontekst, hvor han nå blir sammenlignet med tidligere legendariske tikampere som Daley Thompson og Ashton Eaton. Hans seier gir inspirasjon til kommende generasjoner av utøvere, og setter en ny standard for hva som er mulig for norske friidrettsutøvere.