SAS-streiken avblåst: ansatte jubler!

27/08/2024 08:43

Hanne

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
"Dette er en stor og viktig seier for våre medlemmer"

Det uttaler Eggum til VG.

Norske flypassasjerer kan nå senke skuldrene. SAS-streiken er avsluttet.

”Dette er et historisk oppgjør. Vi har fått innfridd alle våre hovedkrav”, legger han til.

Han fremhever tre hovedpunkter:

”De kabinansatte har nå krav på 24 helgefridager, mot tidligere 12. – De får anledning til å planlegge spisepauser, som skal tas på bakken, ikke ombord ved toalettkøen. – Lønnskravene er innfridd, delvis i år og resten senere. Alle ansatte får rundt 30.000 kroner, og de lavest lønnede er vinnerne prosentvis, takket være et generelt tillegg på syv kroner”, forklarer Eggum.

Nytt Flytillegg
Tidligere tjente de lavest lønnede kabinansatte 327.300 kroner årlig. Det nye flytillegget vil samlet gi over 18.000 kroner ekstra i året.


Forbedrede Arbeidsvilkår
Klubbleder Bjarte Stedje fra Norsk Kabinforening i Fellesforbundet uttrykker også tilfredshet.

”Vi er veldig fornøyde. Vi har oppnådd bedre arbeidsvilkår og lønnstillegg som gir de med lavest lønn et solid løft. Vi er glade for at streiken ble kort, slik at passasjerene våre ble minst mulig påvirket”.

Leder for SAS Norge kabinforening i Parat, Martinus Røkkum, bekrefter også enighet med SAS-ledelsen, noe som fører til at streiken nå avsluttes.

"Med det utgangspunktet vår arbeidsgiver hadde i dette oppgjøret, der det skulle spares og vi i utgangspunktet måtte gi fra oss rettigheter mot mer lønn, er vi fornøyd med dette oppgjøret", sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

foto: NTB

Fare for Opptrapping
Streiken, som startet fredag, kunne ha blitt betydelig verre. Det var varslet at 800 kabinansatte ville streike fra onsdag hvis partene ikke fant en løsning. På mandag kveld pågikk sonderingsmøter hos Riksmekleren.

Bakgrunnen for streiken var lave lønninger, hvor mange kabinansatte tjente mindre enn det som uføre får utbetalt.

I helgen rapporterte VG om flyvertinnen Henriette (31), som måtte ha to jobber for å klare seg økonomisk. Hun hadde en grunnlønn på 24.000 kroner i måneden før skatt.

”Å jobbe hundre prosent i flyselskapet ville ikke vært nok til å dekke mine utgifter”, fortalte hun til VG.

Oppgjøret skal nå ut på uravstemning blant medlemmene.