Stor overraskelse for forskere: Dette forstår dyrene

13/08/2024 16:06

Christina Amundsen

Dyr
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ny forskning forteller oss at dyr er mer bevisste enn tidligere antatt. Du vil bli overrasket over å se hva dyrene forstår.

Ny forskning antyder at dyr har langt mer komplekse indre liv enn vi tidligere har trodd.

Mens vi mennesker ofte betrakter oss selv som de eneste bevisste skapningene, viser nyere studier at mange andre arter også kan ha evnen til å oppleve verden på måter som ligner våre egne, skriver Verdensbedstenyheder.dk.

Humler opplever glede og nysgjerrighet
I 2022 gjennomførte forskere et eksperiment der humler, vanligvis kjent for sin travle tilværelse med å samle pollen, ble gitt små trekuler.

Til forskernes overraskelse begynte humlene å leke med kulene, noe som tyder på at de opplever glede og nysgjerrighet, akkurat som mennesker.

Denne oppdagelsen er bare én av mange som peker på at dyr kan ha evnen til å oppleve følelser og engasjere seg i aktiviteter som ikke nødvendigvis er knyttet til overlevelse.

Blekksprut søker lindring fra smerte
Andre studier viser at sebrafisk viser tegn på nysgjerrighet, at blekkspruter unngår smerte og søker lindring, og at kråker kan trenes til å kommunisere det de observerer.

Disse funnene utfordrer tradisjonelle oppfatninger av bevissthet og intelligens hos dyr, og reiser viktige spørsmål om hvordan vi bør behandle dem.

Denne økte forståelsen ble ytterligere forsterket under en konferanse i New York, der forskere signerte "New York-erklæringen om dyrebevissthet".

Flere dyrearter enn antatt har en form for bevissthet
Erklæringen slår fast at det nå finnes nok vitenskapelig bevis til å anta at flere dyrearter enn tidligere antatt, inkludert fugler, blekkspruter, og kanskje til og med insekter, kan ha en form for bevissthet. "Det er ingen grunn til å tro at vi er de eneste bevisste vesenene," sier Elodie Mandel-Briefer, en av de ledende forskerne bak erklæringen.

Denne forskningen har viktige implikasjoner for dyrevelferden.

Det handler ikke lenger bare om å unngå å påføre dyr smerte, men også om å sikre at de får positive opplevelser. "Vi må vurdere risikoen for dyrevelferd i lys av deres mulige bevissthet," påpeker Mandel-Briefer.

Dette nye perspektivet på dyrebevissthet kan bidra til å endre hvordan vi behandler dyr i fremtiden.