Starbucks i shitstorm: Har tjent inn over 900 millioner på denne praksisen

12/01/2024 10:00

Sofie

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Starbucks har gått med på å samarbeide for å undersøke om deres praksis er ulovlig.

Kaffegiganten Starbucks møter for tiden mye kritikk og anklager om «urimelig og villedende» betalingspraksis fra vanlige kunder og forbrukerorganisasjoner i Washington.

Kunder er frustrerte over begrensningene til selskapets mobilapp og digitale betalingskort, noe som tilsynelatende tvinger dem inn i en økonomisk spiral av overforbruk. Dette skriver mediet Stateline.

Kunder kan kun legge til penger på Starbucks-kortet i beløp på 5 dollar (ca. 51 norske kroner) og er begrenset til forhåndsbestemte valg angående tipsbeløpet.

Kritikere hevder at disse begrensningene tvinger kundene til å bruke mer enn ønsket og opprette en form for «ufrivillig abonnement».

I tillegg er det umulig å dele betalinger mellom to kort med mindre transaksjonen utføres personlig.

Washington Consumer Protection Coalition har sendt inn en 15-siders klage som ber Washington statsadvokat Bob Ferguson om å undersøke om denne praksisen bryter forbrukerbeskyttelseslover.

I følge Chris Carter fra koalisjonen har Starbucks de siste fem årene innkassert nesten 900 millioner dollar i ubrukte gavekort og app-betalinger som bedriftsinntekter.

En av de berørte kundene, Brittany Furgason, uttaler: "Jeg føler personlig at jeg har en moralsk forpliktelse til å holde selskaper ansvarlige for beste praksis."

En talskvinne for justisdepartementet bekrefter mottak av klagen og oppfordrer berørte forbrukere til å sende inn klager hvis de føler at de er ofre for «urettferdig eller villedende praksis».

Starbucks forsvarer mobilappen sin, og påpeker at kunder verdsetter dens enkelhet og bekvemmelighet. Selskapet er forpliktet til å samarbeide med myndighetene i Washington for å forbli i samsvar med loven.

Samtidig med klagen er det også fremmet lovverk som skal forhindre at selskaper som Starbucks tjener på ubrukte gavekort. I stedet må beløpet gå til staten som 'uavhentet eiendom'.