Airfryer har de siste årene blitt svært populære i norske hjem, hyllet for sin sunnere og billigere måte å tilberede mat på.
Mye minner om matlaging man kjenner var vanlig stekeovn, men det er likevel noen ting som er anderledes.
Good Housekeeping har samlet alle de gode rådene som vil gjøre deg til en mester og hjelpe deg å få det beste ut av airfryeren din.
Noen av tipsene kjenner du kanskje allerede, men sikkert ikke alle.
Se bare her:
1 Rist airfryer-kurven
Åpne skuffen og rist innholdet noen ganger under tilberedningsprosessen for å sikre at maten tilberedes jevnt. Sørg også for å snu matvarene for å hjelpe dem å bli sprø, og unngå at de blir slappe i bunnen.
2 Tilbered i et enkelt lag
Legg maten i airfryer-kurven i et enkelt lag for å forhindre at de damper i stedet for å bli sprø. Ingen vil ha myke pommes frites!
Forbered maten i porsjoner, om nødvendig, for ikke å overbelaste airfryeren.
3 Unngå våt eller saftig mat
Å tilberede noe vått eller saftig i airfryeren vil få det til å dryppe gjennom kurven og brenne seg til bunnen av enheten.
Du vil heller ikke dra nytte av smaken og teksturen som en deig eller saus ellers ville oppnå under andre tilberedningsmetoder, da det ganske enkelt vil dryppe ut og gå til spille.
Hvis du likevel vil tilberede saftig mat, kan du kjøpe spesialutstyr som er beregnet på den type mat.
4 Perfekt til rester
Bruk airfryeren til å varme opp rester i stedet for en ovn eller mikrobølgeovn. Med det mener vi mat som er ment å være sprø, for eksempel stekte ting, Du kan med fordel heller bruke mikrobølgeovnen til retter som pastaretter og lignende.
5 Kle airfryer-kurven med folie
En av de største hodepinene når du bruker en airfryer er rengjøringen. De flesteminiovnene har avtagbare deler som må vaskes etter hver bruk.
De fleste kan gå til oppvaskmaskinen, men sjekk i håndboken hva produsenten anbefaler.
For å redusere rengjøringsmengden kan du kle airfryer-kurven med folie og bytte den ut hver gang. Man kan også bruke bakepapir, men pass på at det ikke blåser opp og tar fyr.
6 Skiveskåret brød er din ven
Noen sverger til å legge et stykke brødskiver i bunnen av airfryeren, mellom den indre og ytre delen av kurven, for å absorbere fettet og hjelpe til med rengjøring.
Det kan du kanskje prøve om det er et triks som fungerer for deg.
7 Ikke bruk for mye olje
Airfryere er designet til å steke med luft og ikke fett. Derfor må du ikke overdrive det med oljen, da det vil skape røyk, noe som definitivt ikke er poenget!
8 Enhver ildfast form kan brukes
Du kan bruke hvilken som helst ildfast skål som passer i frityrkokeren.
Dette er spesielt nyttig hvis du ønsker å lage noe som er saftig, som nevnt tidligere.
Silikonformer fungerer best da de er fleksible og kan tilpasses formen på nettopp din airfryer.
9 Riktig plassering av bakepapir når du baker
Sørg for å kutte bakepapiret slik at det flukter med kanten av bakeformen når du baker en kake i frityrkokeren. Ellers vil lufttrykket føre til at overflødig papir øverst flyr rundt, og det kan resultere i en mislykket kake.