Denne melken vil alle ha nå - Er du med på trenden?

21/02/2025 17:59

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Melk - opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
For første gang på mange år øker melkeforbruket i Norge, og det er særlig en type melk som skiller seg ut i statistikken.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

"Folk verdsetter gode og naturlige produkter. Norsk melk er nettopp det– ekte og av høy kvalitet", sier direktøren i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), Ida Berg Hauge, som en kommentar til at melkeforbruket øker.

Mens det i en årrekke har vært magre melkeprodukter som har vært de mest populære, ser vi nå en ny trend.

En av trendene handler om at de protein-rike alternativene vokser frem.

Det så vi blant annet da Q-meieriene lanserte årets nyheter tidligere denne måneden. Der var produkter som både protein-sjokolademelk og protein-yoghurt som dominerte.

Men nå viser det seg at vi også ser en annen trend i hvilke meieriprodukter vi nordmenn velger.

Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget av økologisk helmelk har skutt i været med hele 25,3 prosent i 2024, mens konvensjonell helmelk økte med solide 6,1 prosen fra året før.

Helmelk er den største kategorien innen økologisk melk.

"Etter flere år med debatt rundt ultraprosessert mat ser vi at flere forbrukere ønsker enkle, naturlige produkter uten lange ingredienslister. Norsk melk er nettopp det – ekte og av høy kvalitet. Den økende interessen for økologisk melk viser at folk verdsetter valgmuligheter", sier Ida Berg Hauge, direktør i MELK. 

Melk og matglede 
En stor del av økningen i helmelk kan knyttes til trenden med mer hjemmelaget mat. 

"Mange bruker helmelk i matlaging og bakst, og vi ser en positiv utvikling der flere lager mat fra bunnen av. Det er gledelig at melk har en naturlig plass i denne trenden", fortsetter Berg Hauge. 

Hun understreker samtidig at helsemyndighetene anbefaler magrere melketyper som en del av et balansert kosthold. 

"Vi er glade for at flere får i seg melkens viktige næringsstoffer som kalsium og jod, som mange får for lite av. Helsemyndighetene anbefaler tre porsjoner melk eller meieriprodukter daglig, hvorav minst to av tre bør være melk eller yoghurt", sier hun. 

Økologisk melk vokser
Selv om veksten er sterk, utgjør økologisk melk fortsatt kun 6 prosent av det totale hvitmelksalget i Norge, mens økologisk helmelk står for 10 prosent av all helmelk som konsumeres. 

"Økologisk melk vokser raskt, men vi har allerede et kvalitetsnivå på all melk i Norge som er i verdensklasse. Det blir spennende å følge utviklingen og se om denne trenden fortsetter", avslutter Berg Hauge.