VM for ost gikk av stabelen i Portugal denne uken. 4.700 oster fra 47 nasjoner ble smakt, testet og bedømt etter smak og konsistens av osteeksperter fra hele verden.
Overraskende nok er det ikke Frankrike eller Italia som topper pallen. Norske oster vant tilsammen 47 (!) medaljer i konkurransen.
Resultatene fra det prestisjetunge World Cheese Awards beviser igjen at norsk ost er blant verdens beste. Blant de som fikk medaljer under årets Oste-VM var Gudbrandsdalsost Anno 1863 og Dovre Brie, skriver Tine i en pressemelding.
"Det er skikkelig gøy å se at norsk ost utmerker seg blant de beste i verden. Norge har ysterikompetanse i verdensklasse, og jeg er stolt av at TINE kan være med på å sette norsk ost på det internasjonale kartet. Godt håndverk og gode råvarer er vinneroppskriften. Medaljevinnerne våre kommer fra lokalsamfunn rundt om i hele landet, og er laget med melk fra de friskeste dyra i verden – med god dyrevelferd og lav antibiotikabruk", sier konsernsjef i TINE, Ann-Beth Freuchen.
Hun fremhever at Norge bemerker seg som en ostenasjon, ved å ta hjem hele 47 medaljer. Dette er et tydelig tegn på at vi ikke lenger trenger å se til Frankrike eller Italia for kvalitet – den finnes her hjemme i Norge.
Disse ostene smaker best
Totalt tok norske ysterier 10 gull-, 15 sølv- og 22 bronsemedaljer, og Snertingdal ysteri Godbiten nådde helt til toppsjiktet med en 8. plass.
TINE fikk bronsemedaljer for Dovre Norsk Brie og Gudbrandsdalsost Anno 1863 – to moderne oster tuftet på lokale tradisjoner.
Dovre Norsk Brie er en hvitmuggost ystet på meieriet på Dovre som har over 100 års tradisjon for ysting.
Gudbrandsdalsosten Anno 1863 er en helt ny brunost inspirert av den tradisjonelle oppskriften til «Gudbrandsdalsostens mor» Anne Hov – kokt på gryter ved TINE Meieriet i Lom og Skjåk.
Velg lokalt
"Norske forbrukere vil ha mangfold, kvalitet og innovasjon i ostedisken, og vi i TINE er stolte av å være med å gi det norske folk nettopp det", sier Freuchen.
Ifølge Stiftelsen norsk mat, sier 75 prosent av den norske befolkningen at de er opptatt av at maten de kjøper er produsert i Norge. Samtidig er over 80 prosent av blå- og hvitmuggosten vi kjøper importert.
"Mange nordmenn vet ikke at vi har et imponerende utvalg kvalitetsoster laget her i Norge. La nok et medaljedryss være et bevis på at du ikke trenger å se til andre land for å smake verdens beste oster. For dem som ønsker ekte kvalitet, kortreist og lokal forankring i ostedisken, er det ingen grunn til å velge annet enn norsk ost", avslutter hun.
Foto: Tine