Ost er en uunnværlig ingrediens på kjøkkenet, noe mange kan være enige i. Den kan brukes i alt fra pasta til toast.
Derfor kan det være frustrerende hvis den blir dårlig før du rekker å bruke den.
Mange er ikke klar over at ost er en svært følsom matvare. Hvis den oppbevares i for mye fuktighet, vil den mugne. Omvendt kan den bli hard og tørr hvis den utsettes for for mye luft.
Erika Kubick, tidligere ostehandler og kokebokforfatter, avslører den største feilen folk gjør når de oppbevarer ost hjemme: å la den bli liggende i emballasjen fra butikken.
"Ost er levende og pustende, noe som betyr at den trenger både oksygen og fuktighet for å forbli frisk og smakfull", sier hun ifølge det britiske mediet Express.
"Jeg vet det er lett å bare la osten ligge i plastemballasjen den kom i, men det er like enkelt å oppbevare den riktig. Korrekt lagring av ost er veldig enkelt og krever bare noen få minutters innsats."
Å la osten forbli i plastemballasjen hindrer luftcirkulasjon og "kveler" den, noe som fører til at den mister smak og kan bli hard som en murstein. Plast skaper også et svært fuktig miljø, og hvis det samler seg for mye fukt i osten, kan den bli slimete og begynne å mugne.
Den beste måten å holde osten fersk på er å fjerne plastinnpakningen så raskt som mulig – helst med en gang du kommer hjem fra butikken. Deretter bør du pakke osten inn i bakepapir eller bruke spesialpapir for ost, som kan gjenbrukes.
Sørg for at ingen del av osten er eksponert, da kjøleskapet raskt kan tørke den ut og danne en hard skorpe. Hvis du legger merke til en hard skorpe på osten, kan du skjære den bort med en kniv for å bevare ostens friskhet.
"Alternativt kan du pakke osten inn i bakepapir eller slakterpapir og deretter legge den løst i en ziplock-pose. Før du lukker posen, må du passe på at det fortsatt er litt luft inni, slik at osten får både oksygen og fuktighet", sier hun.
"På denne måten holder osten seg smakfull, frisk og med riktig tekstur mye lenger enn den ellers ville gjort."
Den nøyaktige holdbarheten avhenger imidlertid av ostetypen. Ferske oster som ricotta holder seg for eksempel bare i noen få dager, mens skorpeoster, lagrede oster og blåmuggoster kan holde seg friske i flere uker.