Jerseymeieriet står bak lanseringen, som markerer et viktig gjennombrudd for dyrevelferden i norsk melkeproduksjon.
Ny standard for norsk melkeproduksjon
I dagens melkeproduksjon blir ku og kalv vanligvis skilt kort tid etter fødselen, men Jerseymeieriet velger en annen vei. De lar kuene ha samvær med kalvene sine, og nå blir denne melken tilgjengelig i dagligvarebutikkene.
"Dette er et viktig gjennombrudd for dyrevelferden, og vi håper det vil inspirere flere melkebønder til å vurdere bedre løsninger for ku og kalv", sier Helle Haukvik, fagleder i Dyrevernalliansen til NTB.
Forskning viser at kalver som får være med moren sin blir mer sosiale, mindre stresset og bedre mødre selv. Likevel har det hittil ikke vært mulig å kjøpe melk fra kuer som får beholde kalvene sine – før nå.
Dyrevelferd i fokus
På Herikstad gård, der Jerseymeieriet holder til, har Per Ådne Skårland og familien jobbet målrettet for å skape en mer dyrevennlig melkeproduksjon.
"Jeg tilbringer halve døgnet med dyrene, og det er vårt ansvar å stadig forbedre deres forhold og livskvalitet. Vi skylder dyrene å sørge for at de har det godt mens de lever", sier Skårland.
Jerseymeieriet følger etter Grøndalen gård, som i 2018 ble den første i Norge til å bli sertifisert med Dyrevernmerket for melk der ku og kalv får være sammen. Nå tas det enda et skritt videre – og for første gang er denne melken tilgjengelig for alle norske forbrukere i dagligvarebutikker.
En mer dyrevennlig melkeproduksjon er mulig
Dyrevernalliansen har i mange år jobbet for mer samvær mellom ku og kalv. I 2008 finansierte de det første forskningsprosjektet på feltet ved Veterinærhøgskolen, og i 2018 fikk Grøndalen Dyrevernmerket.
"Jerseymeieriet viser at en mer dyrevennlig melkeproduksjon er mulig. Nå må politikerne bidra til at flere bønder kan legge om driften", sier Haukvik.
I stortingsmeldingen om dyrevelferd 2024 er ku-kalv-samvær nevnt, men Dyrevernalliansen mener tiltakene er for svake. De krever at gårder som Jerseymeieriet og Grøndalen får støtte for sitt pionerarbeid, og at Landbruks- og matdepartementet innfører strengere krav for bedre løsninger for ku og kalv.
Et viktig skritt for dyrevelferden
Jerseymeieriets dyrevernmerkede melk er den første av sitt slag i Norge, og et tydelig signal om at bedre løsninger for melkekyr er mulig.
"Dette er en viktig milepæl, og vi håper det vil bane vei for endringer i hele bransjen", avslutter Haukvik.