Mange er ikke klar over det, men dette er grunnen til at du ikke skal drikke plantemelk

11/01/2025 04:57

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nye undersøkelser avslører at melken slett ikke er så sunn som du kanskje tror.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

I følge Days of the Year, er dagen i dag satt av til å markere melkens dag i USA.

Men før du heller opp et glass iskald drikke, bør du tenke deg om hvilken type melk du velger.

Forskere har nemlig funnet ut at det ikke er likegyldig hvilken melk man drikker. Velger du plantemelk, for eksempel, er den sannsynligvis ikke så sunn som du tror.

Fattigere på protein
En analyse av innholdet i plantebaserte drikker viser at de har en ting til felles: De er fattigere på protein og essensielle aminosyrer enn kumelk.

Forklaringen ligger i den omfattende behandlingen, der kjemiske prosesser både forringer kvaliteten på proteinene og i noen tilfeller skaper nye bekymringsfulle stoffer.

Det viser en studie fra Københavns Universitet. 

Plantebaserte drikker som ofte er laget av havre, mandler, soya eller ris, har blitt populære alternativer til kumelk i kaffe og på havregryn.

Mangler næring
Klimaavtrykket til plantebaserte drikker er betydelig lavere enn melk, og det er trolig en av grunnene til at millioner av liter finner veien til forbrukernes handlekurver.

Men hvis du er av den oppfatning at de plantebaserte drikkene også er sunnere enn kumelk, tar du feil. Dette understrekes av en ny studie gjort av Universitetet i København og Universitetet i Brescia, Italia.

Forskerne undersøkte hvordan kjemiske reaksjoner under bearbeiding påvirker ernæringskvaliteten til 10 forskjellige urtedrikker og sammenlignet dem med kumelk.

Og helhetsbildet er klart:

"Det er helt klart behov for at vi spiser mer plantebasert. Men hvis du vil ha litt ordentlig næring og tror at plantebaserte drikker kan erstatte kumelk her, tar du feil", sier professor og seniorforfatter av studien Marianne Nissen Lund fra Institutt for matvitenskap i en pressemelding fra Københavns universitet.

Varmebehandles
Mens melk stort sett er et ferdig produkt når den kommer ut av kua, krever havre, ris og mandler mye bearbeiding for å bli omgjort til noe du kan drikke.

I tillegg har alle de plantebaserte drikkene som er testet blitt utsatt for en såkalt UHT-varmebehandling (Ultra High Temperature), som mange kjenner fra den langtidsholdbare melken som man ofte møter i utlandet. I Norge er melken vi vanligvis finner i kjøleskapet lavpasteurisert, noe som er en mye skånsommere varmebehandling.

UHT-varmebehandlingen utløser det som kalles en Maillard-reaksjon. Det er en kjemisk reaksjon som oppstår mellom protein og sukker når du bruner eller steker mat ved høye temperaturer. Og den reaksjonen påvirker bl.a. den ernæringsmessige kvaliteten til proteinene i produktet.

"På forhånd er det betydelig mindre protein i de fleste urtedrikkene enn det er i kumelk. Proteinet som finnes i urtedrikkene modifiseres da som følge av varmebehandlingen, slik at noen av de essensielle aminosyrene som er så viktige for oss forsvinner. Selv om innholdet i urtedrikkene varierer mye, er den samlede ernæringsmessige kvaliteten på de aller fleste av dem derfor relativt lav", forklarer professoren.

Mens UHT-behandlet kumelk, som forskerne har sammenlignet de plantebaserte drikkene med, har et proteininnhold på 3,4 gram per liter, inneholder 8 av de 10 plantebaserte drikkene mellom 0,4 og 1,1 gram protein. Innholdet av essensielle aminosyrer er lavere i alle urtedrikker. I tillegg inneholder 7 av 10 plantebaserte drikker mer sukker enn kumelk.

Kreftfremkallende
Varmebehandlingen danner også nye stoffer i urtedrikkene. Et av stoffene som forskerne har målt i fire av urtedrikkene basert på mandler og havre, er det kreftfremkallende akrylamidet, som også finnes i bl.a. brød, kjeks, kaffebønner og stekte poteter som pommes frites.

"Vi ble overrasket over å finne akrylamid fordi det vanligvis ikke er i flytende produkter. En av kildene er antagelig de brente mandlene som brukes i ett produkt. Stoffet er imidlertid målt i så lave nivåer at det ikke er farlig i seg selv. Men får man i seg litt av stoffet både her og der fra ulike produkter, kan man komme opp på et nivå hvor det er helseskadelig", sier Marianne Nissen Lund.

I tillegg har forskerne bl.a. påvist α-dikarbonylstoffer og HMF (hydroksymetylfurfural) i flere av urtedrikkene. Begge er reaktive stoffer som potensielt kan være helseskadelige i høye konsentrasjoner.

Det er imidlertid ikke snakk om høye konsentrasjoner i dette tilfellet.