Ny forskning: Ugress kan holde rynkene i sjakk

Foto:Nashua Volquez-Young / Pexels.
Er du stadig på leting etter remedier som holder huden din myk og ungdommelig glatt?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Forskere har funnet en ny potensiell ingrediens for å beskytte huden og holde rynker i sjakk fra en plante som vanligvis blir sett på som ugress.

Den nye ingrediensen
Ny forskning viser at ekstrakter fra bitre krokfrø kan beskytte huden, fremme sårheling og holde rynker i sjakk.

Frukten av krokfrø, som vokser over hele verden og ofte regnes som et skadelig ugress, inneholder også antioksidanter og antiinflammatoriske stoffer som kan bidra til å beskytte huden, viser ny forskning.

Forskerne fant at forbindelser i plantens piggete frukter reduserte skade fra UVB-stråler og fremskyndet sårheling i laboratorietester av celler og vev.

Påvirker produksjon av kolagen
Krokfrøekstrakter ser også ut til å påvirke produksjonen av kollagen, som er et protein som gir huden sin elastisitet og forhindrer rynker.

"Vi fant ut at frukten av den bitre kalebassen har potensial til å beskytte huden og bidra til å øke produksjonen av kollagen," sa Eunsu Song, en doktorgradskandidat ved Myongji University i Sør-Korea, som utførte forskningen med Myongji University Professor Jinah Hwang .

"I den forbindelse kan det være en god og nyttig ingrediens i kremer eller andre kosmetiske produkter. Den vil nok også ha et godt samspill med andre effektive stoffer i hudpleie, som hyaluronsyre eller retinsyre, som er gode mot aldring."

Forskerne advarer
Imidlertid advarte forskere også om at høye doser ekstrakter fra den bitre kalebassfrukten kan være skadelig.

Det er derfor behov for ytterligere forskning for å finne ut hvordan man best kan bruke det trygt i kosmetiske eller farmasøytiske produkter.

"I de spisse kantene av den bitre kalebassfrukten er også en giftig komponent, karboksyatraktylosid, som kan være skadelig for leveren", forklarer Eunsu Song.

Må undersøkes nærmere
"Krokfrø viste potensial som et kosmetisk middel ved å øke kollagenproduksjonen; den viste imidlertid også negative resultater ved høyere konsentrasjoner. Derfor er det veldig viktig å finne riktig konsentrasjon, og det vil være nøkkelen til bruken av ekstraktene i kosmetikkverdenen".

Nå planlegger forskerne å undersøke de biologiske mekanismene videre, og gjennomføre eksperimenter for å utforske måter å tilpasse ekstraktene av den bitre kalebassfrukten for sikker bruk i kosmetiske produkter.

Artikkelen er basert på informasjon fra Pensjonist .