Grønnsaker har virkelig vunnet innpass i mange hjem, hvor de ofte spiller hovedrollen i en lang rekke retter.
En av disse grønnsakene er reddiken, som med sin sprø tekstur og friske smak har fått en høy stjerne blant mange.
De brukes ofte, både ferske og syltede.
Men når reddiker syltes og lagres over lengre tid, kan det oppstå alvorlige helserisikoer, som en mann i Kina nylig fant ut.
I byen Zhengzhou i Henan-provinsen ble en mann alvorlig syk etter å ha spist syltede reddiker som hadde vært lagret i et år.
Dette er skrevet av Sanook.com.
Like etter begynte leppene, huden og neglene å få en lilla fargetone, og han opplevde både magesmerter og pusteproblemer.
Derfor la han seg raskt forbi sykehuset for en undersøkelse, som viste at han led av nitrittforgiftning.
Førsteamanuensis i mat- og ernæringsteknologi ved China Agricultural University, Zhu Yi, legger ikke skjul på at når store mengder nitritt tas opp i kroppen, kan det forårsake alvorlige reaksjoner som methemoglobinemi, som gjør at blodet ikke klarer å transportere oksygen. .
Høyt nitratinnhold
Syltede reddiker er en populær grønnsak, spesielt om vinteren, da de ofte anses å styrke immunforsvaret.
Men spesielt syltede reddiker har et høyt innhold av nitrat, som ved lagring kan omdannes til det helseskadelige nitrittet.
Eksperter advarer om at høye doser nitritt kan føre til symptomer som svimmelhet, kvalme og i verste fall kreft.
Under påvirkning av magesyre kan nitritt danne nitrosaminer, som er assosiert med kreft i mage og spiserør.
For å unngå farene ved hjemmelaget sylting anbefales det å bruke ferske ingredienser og sørge for høy hygiene under prosessen.
Ifølge eksperter er nitrittnivået i syltet mat på sitt høyeste 1-2 uker etter sylting, men synker til et trygt nivå etter 20 dager.
I mannens tilfelle er det anslått at reddikene enten har vært oppbevart feil eller forurenset under beising.