Noen sesongens frukt inneholder dessverre mye sprøytemidler. Derfor anbefales det å spise økologisk når det er mulig.
Environmental Working Group, en ideell organisasjon fra USA, har analysert 46 569 prøver av 46 frukt og grønnsaker. Selv om det de fleste steder anbefales å spise fem porsjoner frukt og grønt om dagen, er det best å velge økologisk for å unngå variantene som inneholder sprøytemidler.
Sprøytemidler er også farlige for de som er direkte utsatt for dem, for eksempel bønder.
"Epidemiologiske studier har vist sammenhenger mellom eksponering for plantevernmidler og risikoen for å utvikle kreft, nevrologiske lidelser eller reproduksjonsproblemer," påpekte det franske helsedepartementet i en uttalelse.
Hvilken frukt bør du absolutt spise økologisk?
Blant sesongens frukter som inneholder flest sprøytemidler, fant miljøarbeidsgruppen at jordbær var den mest forurensede frukten i 2023. Dessverre viste rapporten at jordbær toppet listen.
"Blant de 46 produktene som er inkludert i analysen vår, var disse 12 fruktene og grønnsakene de mest forurenset av plantevernmidler," heter det. Her er fruktene og grønnsakene som ble funnet å inneholde mest plantevernmidler.
Jordbær
Spinat
Grønnkål
Fersken
Pære
Nektariner
Epler
Druer
Paprika og chili
Kirsebær
Blåbær
Grønne bønner
Denne rapporten om sesongens frukt sier mye om hvordan du velger frukt og grønt. Du bør utvilsomt være mer tilbøyelig til å velge økologisk frukt og dermed unngå sprøytemidler.