Demens er kjent for å forårsake symptomer som hukommelsestap, forvirring og endringer i atferd.
De kan også forårsake mobilitetsutfordringer, depresjon og i noen tilfeller hallusinasjoner. Disse symptomene har en tendens til å forverres over tid på grunn av sykdommens progressive natur.
Sykdommen forekommer oftest hos personer over 65 år, noe som fører til at mange anser den som en nesten uunngåelig del av aldringsprosessen. Imidlertid påpeker forskere at rundt 40 prosent av tilfellene potensielt kan forebygges gjennom livsstilsendringer.
Professor Claire Steves, senior klinisk foreleser ved King's College London og senior geriater ved Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust, delte nylig fem livsstilsendringer på ZOE Science and Nutrition-podcasten som hun anbefaler å implementere så snart som mulig for å redusere risikoen for utvikle demens:
Kosthold:
Ifølge professor Steves spiller kosthold en avgjørende rolle både for generell helse og hjernehelse. "Det er viktig å inkludere et bredt utvalg av fargerike frukter og grønnsaker i kostholdet ditt og sørge for at du inntar sunt, plantebasert fett," sier hun.
Disse næringsstoffene er essensielle siden hjernen krever mange ressurser på grunn av sin høye metabolske aktivitet.
Fysisk aktivitet:
For de som ikke er regelmessig aktive, anbefaler professor Steves å øke aktivitetsnivået. "Gå en tur i 45 minutter minst tre ganger i uken. Det vil utgjøre en betydelig forskjell," sier hun. Alzheimerforeningen bekrefter at regelmessig fysisk aktivitet kan redusere risikoen for demens med opptil 28 prosent.
Tannhygiene:
Professor Steves understreker sammenhengen mellom munnhelse og hjernehelse. Forskning i Journal of Alzheimer's Disease har vist at bakterier som forårsaker tannkjøttsykdom også kan spille en rolle i utviklingen av Alzheimers sykdom og andre former for demens.
Sosial interaksjon og mental stimulering:
Mens hjernetreningsspill kan være nyttige, ifølge professor Steves, er variasjon viktig for å bygge kognitiv reserve. Sosiale interaksjoner som kombinerer fysisk og mental utfordring, som dans eller sykling, kan være spesielt gunstig.
Kontroll av blodsukker:
Å opprettholde sunt blodsukker er også viktig. «Et kosthold som er bra for hjertet og blodårene, gagner også hjernen», legger hun til, og påpeker den nære sammenhengen mellom blodkarhelse og hjernehelse. Ifølge Alzheimerforeningen kan høyt blodsukker eller insulinnivå skade hjernen på flere måter.
Disse anbefalingene kan bidra til å redusere risikoen for demens og betydelig forbedre livskvaliteten for både enkeltpersoner og deres familier.