Vi ønsker å spise søtsaker uten å gå opp i vekt. Derfor brukes aspartam, sakkarin og lignende stoffer som sukkererstatninger i mange drikker og matvarer. Noen av disse søtningsmidlene er imidlertid mistenkt for å være skadelige for kroppen.
Et stoff som forskere er bekymret for er sukralose. Og nå er det så mange alarmerende funn at de krever en ny vurdering av om dette syntetiske søtningsmidlet virkelig er trygt.
Sukralose utvinnes gjennom molekylær manipulasjon fra vanlig sukker. Det er et kalorifritt søtningsmiddel som er 600 ganger så søtt som hvitt sukker.
Men når sukralose brytes ned i kroppen, dannes et kjemisk avfallsprodukt eller metabolitt kalt sukralose-6-acetat. Dette stoffet er genotoksisk, noe som betyr at det ødelegger DNA til cellene.
"For å sette det i perspektiv: European Food Safety Authority (EFSA) har satt en daglig toksikologisk grense for genotoksiske stoffer på 0,15 mikrogram per person," sier Susan Schiffman, en biomedisinsk ingeniør ved North Carolina State University.
"Vår forskning viser at de mikroskopiske mengdene av sukralose-6-acetat som finnes i en sukralose-søtet brus allerede overskrider denne grensen," sier hun.
Sammen med en gruppe kolleger utførte Susan Schiffman en serie eksperimenter med blodceller og celler fra tarmveggen for å se hvordan de responderte på sukralose og sukralose-6-acetat.
Eksperimentene deres viste at sukralose-6-acetat har en klastogen effekt, som betyr at DNA-tråder blir ødelagt. Det skriver Wetenschap i Beeld, ifølge Senest.
En økt aktivering av gener assosiert med betennelse, oksidativt stress og kreft ble også observert. Oksidativt stress oppstår når skadelige oksygenforbindelser (frie radikaler) angriper friske celler og vev. I tillegg ble det funnet tegn til skade på tarmveggen.
Spesielt oppdaget forskerne at både sukralose og sukralose-6-acetat kan forårsake lekk tarm. Når tarmen "lekker", kan delvis fordøyd mat og giftstoffer fra tarmen komme inn i blodet, noe som har en rekke skadelige konsekvenser.
Sukralose ble opprinnelig godkjent basert på forskning som viser at den passerer uendret gjennom fordøyelseskanalen. Nyere forskning har nå motbevist dette. Basert på funnene deres fraråder forskerne å konsumere produkter som inneholder sukralose.