Forskning avslører: Pass deg for sinneutbrudd, kan få alvorlige konsekvenser for helsen din

14/05/2024 16:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ny forskning viser at sinne potensielt kan være farlig for helsen din.

Studien, publisert i Journal of the American Heart Association, viser at angst og tristhet ikke gir den samme negative effekten på blodkarfunksjonen som sinne.

Forskerne fant at minner som vekker sinne kan svekke blodårenes evne til å slappe av, noe som er avgjørende for sunn blodstrøm. Det skriver The Mirror

Ny forskning advarer om at et sinneutbrudd kan føre til et potensielt dødelig hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Tidligere studier har allerede dokumentert at en forverring av blodårenes evne til å slappe av kan øke risikoen for åreforkalkning, som igjen kan føre til hjertesykdom og hjerneslag.

Professor Daichi Shimbo ved Columbia University Irving Medical Center i New York City forklarer: "Svekket vaskulær funksjon er assosiert med økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag."

Forskerteamet undersøkte effekten av negative følelser, inkludert sinne, tristhet og angst, på blodkarfunksjonen sammenlignet med en nøytral følelse.

De 280 voksne deltakerne ble bedt om å huske personlige minner som fremkalte disse følelsene, og forskerne målte blodkarfunksjonen deres før og etter denne øvelsen.

Resultatene viste at minner som provoserte sinne forårsaket en merkbar svekkelse av blodkarutvidelsen i løpet av de første 40 minuttene etter opplevelsen.

Denne effekten forsvant imidlertid etter 40 minutter.

"Vår studie viser tydelig hvordan sinne kan føre til dysfunksjon av blodkar," sier prof. Shimbo. "Vi forstår fortsatt ikke fullt ut mekanismene som forårsaker disse endringene."

Professor Glenn Levine fra Baylor College of Medicine kommenterer: "Denne studien legger betydelig til det økende beviset på at mentalt velvære kan påvirke kardiovaskulær helse og at akutte intense følelsesmessige tilstander, som sinne eller stress, kan utløse kardiovaskulære hendelser."

Prof. Levine legger til, "Selv om vi ennå ikke kjenner alle mekanismene bak hvordan psykologiske tilstander påvirker hjertehelsen, tar denne studien oss nærmere å forstå disse forholdene."