Du har kanskje allerede hørt det i dag: den indre stemmen som minner deg om avtalen din eller grubler over motvinden på sykkelturen.
Selv om det er lett å anta at alle har denne veiledende stemmen, viser forskning noe annet. Språkforskere anslår at mellom 5 og 10 prosent av mennesker ikke har en indre stemme, noe som kan by på unike utfordringer.
Den indre stemmen og språklige oppgaver
Johanne Nedergård, en lingvist ved Københavns Universitet, sammen med en kollega fra University of Wisconsin-Madison, utforsket rollen til den indre stemmen i å løse språklige oppgaver.
Studien deres viste at selv om den indre stemmen er nyttig, har de uten den utviklet alternative strategier for å håndtere.
I studien, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Psychological Science , ble deltakerne delt ut fra deres opplevelse av å ha en indre stemme. De fikk i oppgave å avgjøre om ord for en rekke avbildede objekter rimer.
«Det er avgjørende å gjenta ordene internt for å sammenligne lydene deres og finne ut om de rimer», forklarte Nedergård i en pressemelding.
Resultatene var slående.
– Deltakere uten indre stemme var betydelig dårligere til å huske ordene, bemerket Nedergård. Dette var tydelig i to av de fire testene som ble utført, og bekreftet viktigheten av den indre stemmen i slike oppgaver.
Alternative strategier
Til tross for disse utfordringene har de uten en indre stemme funnet andre måter å takle det på.
Noen deltakere rapporterte at de brukte fysiske bevegelser, for eksempel å trykke med forskjellige fingre, for å hjelpe å skille oppgavene.
Virkningen av å mangle en indre stemme på språk og generell atferd er fortsatt usikker.
– Det er først de siste årene vi har innsett at ikke alle har en indre stemme, sa Nedergård. Etter hvert som denne forståelsen blir dypere, vil videre forskning utforske hvordan dette påvirker individer i ulike aspekter av livet.