Lusesesongen er her igjen: Så ofte bør du sjekke for lus

27/08/2023 23:30

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Så er det her igjen - lusesesongen.

Skole- og barnehageåret er i gang, og sammen med det kommer en uvelkommen gjest: hodelus.

Etter en periode med lavt salg av lusemidler under pandemien, ser det ut til at antall lus øker igjen.

– Salget av lusemidler var lavt under pandemien, men vi ser at det øker igjen, sier Mona Bugge, farmasøyt ved Vitusapotek i Norge, til DinSide.

Hun viser til at det i år har vært en økning på 36 prosent i salget av lusemidler sammenlignet med i fjor. Denne økningen kan delvis tilskrives gjeldende tid på året, da skolestart og høst typisk markerer en periode hvor luseproblemet øker.

Ytterligere indikasjoner på den økte interessen for lusekontroll kan sees i den økte trafikken til apotekets nettsider, hvor informasjonssider om lusekontroll opplever økende interesse.

Både Folkehelseinstituttet (FHI) og Vitusapotek anbefaler nå at alle familier sjekker seg selv og barna sine jevnlig for lus minst en gang i måneden. Dette rådet er basert på det faktum at ikke alle som er rammet av lus opplever kløe som et symptom.

Hvis tilstedeværelsen av hodelus oppdages, er det viktig å reagere raskt. Ifølge Mona Bugge har folk som oppdager lus ofte hatt dem i håret i en viss periode. Hun understreker:

– Det er viktig å sjekke ofte med lusekam slik at hodelus oppdages raskt og sjansen for å smitte andre reduseres. Hvis lus oppdages, bør alle i omgangskretsen som har lus behandles samtidig for å unngå reinfeksjon. Behandling kan gjøres med lusemidler, hyppig kaming med lusekammer eller barbering.

Bugge oppfordrer også folk til å fortsette å sjekke håret med en lusekam ukentlig i tre uker etter siste behandling for å sikre at man er fri for hodelus. Den riktige måten å utføre en lusesjekk på innebærer bruk av lusekam, helst med fuktig hår og helst med tilsatt hårbalsam.

Denne kombinasjonen gjør det vanskeligere for lusene å bevege seg og lettere å fange dem med kammen.

Slik sjekker du håret for lus

  1. Kam håret med en lusekam (tilgjengelig for kjøp på apotek).

  2. Gre hele veien fra hodebunnen til endene av håret.

  3. Kam gjennom vått hår, da det hemmer bevegelsen av lus.

  4. Balsam kan brukes til å gjøre kamingen enklere.

  5. Tørk kammen på et papir eller håndkle etter hvert børst og sjekk for lus. Når lusene tørker, begynner de å bevege seg.

  6. Hvis du grer tørt hår, anbefales det å stå bøyd over et hvitt håndkle eller lignende. Da kan du se lus falle ned.

Fakta hentet fra: FHI

En vanlig misforståelse er at lus kan hoppe. Dette er en myte, understreker Bugge.

Ifølge FHI anslås det at mellom 1-2 prosent av barneskolebarn til enhver tid har lus.

FHI påpeker også at lus ikke smitter gjennom luer, kosedyr eller lignende. Lus blir fort svake når de ikke er i hårkontakt, så frykten for smitte via gjenstander som sengetøy er ubegrunnet.

Bugge oppfordrer til å informere barnehager, skoler og omgangskrets dersom det oppdages lus i hjemmet. Dette vil tillate koordinert handling for å begrense spredningen.