Ny forskning: Hvor du bor har betydning for om du kan få barn eller ikke

06/09/2024 06:53

Yvonne

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny undersøkelse slår fast at fertiliteten avhenger av hvor du bor, og særlig av hvor tett du bor på en trafikkert vei.

Det spiller en stor rolle hvor du bor i forhold til dine muligheter til å få barn. Det slår en helt ny dansk studie som er publisert i British Medical Journal fast.

Studien er den første i verden har undersøkt sammenhengen mellom luftforurensning, veistøy og risiko for barnløshet. Resultatene overrasker forskerne.

Studien som ble ledet av miljøforsker Mette Sørensen fra Roskilde Universitet, er en såkalt registerstudie, og er basert på data fra 900 000 mennesker. Forskerne har analysert data fra over 525 000 menn og 377 000 kvinner i alderen 30 til 45 år som bodde i Danmark mellom 2000 og 2017.

Forurensning påvirker menns fertilitet
Det som overrasket forskerne mest var hvordan luftforurensing påvirket menns fertilitet. Det ble funnet en signifikant sammenheng mellom høy luftforurensning og evnen til å få barn for menn.

Hver gang luftforurensningen øker med fem mikrogram partikler per kubikkmeter, øker risikoen for mannlig infertilitet med 44 prosent.

"Det har tidligere vært studier som viser en sammenheng mellom luftforurensning og for eksempel hjerte- og karsykdommer. Men det er første gang vi ser en så tydelig sammenheng mellom miljøfaktorer og infertilitet", sier Mette Sørensen til TV 2 Nyhetene.

Teorien er at luftforurensning kan ha en direkte giftig effekt på sædceller og dermed svekke reproduksjonsevnen til menn, forklarer hun.

Kvinner påvirkes av støy
En lignende sammenheng mellom luftforurensning og kvinnelig infertilitet ble ikke funnet. Derimot fant forskerne at veistøy kan ha en negativ effekt på kvinners mulighet til å få barn hvis de er over 35 år.

Risikoen for infertilitet hos kvinner øker med 13 prosent for hver 10 desibel støynivået fra veiene økes.

"Veistøy kan føre til økt stress og svekket søvn, noe som kan påvirke kvinners evne til å bli gravid", sier Mette Sørensen.

Ifølge Anja Pinborg, professor i fertilitet og overlege ved Fertilitetsavdelingen på Rigshospitalet, er studien fra Roskilde Universitet banebrytende innen forskning på feltet, men den kommer ikke uten svakheter.

"Denne studien viser tydelig at det er miljøfaktorer som påvirker risikoen for ikke å kunne få barn. Men det er også mye annet som påvirker evnen til å få barn", sier Anja Pinborg.