Tusenvis av nordmenn bruker det daglig: Men én ting kan utgjøre hele forskjellen for å unngå et utbredt problem

19/03/2024 16:00

Sofie

Helse
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Selv om de fleste er godt klar over at energidrikker ikke er bra for kroppen, drikker stadig flere nordmenn dem.

De siste årene har flere og flere nordmenn begynt å innta energidrikker som en del av kostholdspyramiden, vel vitende om at denne drikken ikke er bra for kroppen. 

En fersk studie har belyst den potensielle helseskaden som inntak av energidrikker kan forårsake. Ofte konsumert for å øke energien og forbedre konsentrasjonen, kan disse populære drikkene til slutt ha alvorlige bivirkninger. 

Men hvis du er en av dem som gjerne tar en energidrikk en gang i blant, så er det gode nyheter. Forskningen peker på en effektiv metode for å minimere disse risikoene, som hver slurk innebærer.

Det skriver BT.

Energidrikker inneholder vanligvis en høy konsentrasjon av koffein og andre sentralstimulerende midler, noe som kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert hjerteproblemer, angst, søvnforstyrrelser og fordøyelsesproblemer.

Denne nye forskningen understreker viktigheten av å forstå og erkjenne de potensielle farene ved overdreven inntak av disse drikkene.

I tillegg viser studier at personer som inntar energidrikker generelt sover dårligere enn personer som ikke drikker dem. Dette gjelder også de som kun drikker 1-2 energidrikker i måneden. 

Disse personene har en tendens til å våkne midt på natten og har generelt en dårligere og mer ustabil søvnrytme enn andre. 

Til tross for de identifiserte risikoene, avslører studien en enkel, men effektiv strategi for å unngå nettopp dette. 

Ernæringsfysiolog Ilisa Nussbaum minner om at effekten av energidrikken varer i rundt fire til seks timer. Til media Health , at det sannsynligvis ikke vil ha noen effekt på nattesøvnen eller trettheten om du bare drikker en enkelt energidrikk om morgenen, for så å avstå fra å drikke mer resten av dagen. 

Forskerne anbefaler å supplere energidrikker med sunnere alternativer, som vann, urtete og naturlige sukkerfrie drikker, samt opprettholde et balansert kosthold og regelmessig mosjon.