Vitenskap bekrefter: Dette er den ideelle tiden å stå opp

17/07/2024 22:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er du en tidlig fugl eller en natteravn?

Noen trykker på slumreknappen fem ganger hver morgen, og til og med tanken på å stå opp før solen har stått opp krever en ekstra sterk espresso.

Andre ser ut til å trives i de tidlige timene av dagen, allerede fulle av energi allerede før soloppgang. Men er det sunnere å sove i, eller må vi alle slutte å slumre?

Forskere fra University of Surrey og Northwestern University har nylig utført en storstilt studie som undersøker sammenhengen mellom søvnmønster og forventet levealder.

Over 400 000 deltakere i alderen 38 til 73 år ble fulgt i 6,5 år.

Som en del av studien ble deltakerne bedt om å identifisere seg som enten alltid tidlig oppe, for det meste tidlig opp, alltid kveldsmennesker, eller for det meste kveldsmennesker.

Natt ugler står overfor høyere risiko

Studien fant at de som identifiserte seg som natteravner, sov sent om morgenen, hadde 10 prosent høyere risiko for død sammenlignet med andre.

Omtrent 10 500 deltakere døde i løpet av studieperioden, og en høyere prosentandel av disse var kveldsmennesker.

Disse deltakerne rapporterte også hyppigere psykologiske, mage- og luftveisproblemer, som delvis ble tilskrevet deres uregelmessige søvnvaner.

Effekten av feil søvnvaner

Mange må våkne tidlig for å jobbe, men natteravner som står oppe sent og får mindre søvn får helsemessige konsekvenser over tid. Denne feiljusteringen med deres indre klokke påvirker helsen deres negativt.

Men forskerne konkluderte med at det å bare legge seg tidligere ikke er en løsning på grunn av den genetiske komponenten i søvnmønsteret.

I stedet vil de anbefale å justere arbeidstiden for natteravner for å starte senere på morgenen og avslutte senere på kvelden.

Ideell sengetid og oppvåkningstid

En egen studie som involverte 1000 mennesker, rapportert av British Mirror , fant at det å legge seg klokken 22:37 og våkne klokken 07:19 resulterer i bedre hvile, forfriskede morgener og generell lykke.

Denne søvnplanen stemmer godt overens med den naturlige døgnrytmen, og fremmer en avslappet start på dagen.

Fordeler med å våkne tidlig

Å våkne tidlig gir flere helsemessige fordeler:

  • Regelmessig søvnsyklus: Støtter hjertehelse, metabolisme og mental helse.

  • Mer dagslys: Øker eksponering for naturlig sollys, øker vitamin D-produksjonen og stabiliserer døgnrytmen.

  • Bedre mental helse: Tidlig stiger har lavere risiko for depresjon, ifølge en studie fra 2018.

  • Effektiv tidsbruk: Mer tid til å nå daglige mål, redusere stressnivået.

  • Sunnere matvaner: Regelmessig frokost og sunnere kosthold er vanlig blant de som stiger opp, noe som påvirker vekt og metabolisme positivt.

  • Forbedret produktivitet: Mange opplever at morgentimene er mer produktive på grunn av færre distraksjoner og at de føler seg friskere.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.