Eksperter roper: Disse 10 tingene bør vi slutte å gjøre på kjøkkenet vårt

15/07/2024 15:00

Emma

Hjem
Foto: Shutterstock.com
Det er flere av tingene nedenunder som undertegnede må erklære seg skyldig i...

På mange måter er kjøkkenet ditt som hjertet i hjemmet ditt - det er plassen du lagrer, tilbereder og kanskje til og med nyter maten. Av samme grunn kan kjøkkenet ditt også være et av de skitneste og mest rotete rommene du har.

Å starte og opprettholde en rengjørings- og desinfiseringsrutine kan bidra til å holde ting jevnt (og forhindre spredning av potensielt skadelige bakterier) i dette viktige rommet. Men før du starter et nytt ritual, vær oppmerksom på at noen praksiser (eller ikke-praksis) faktisk kan gjøre livet på kjøkkenet ditt mer rotete og mer komplisert.

For å gjøre ting jevnere for alle, her er 10 ting profesjonelle rengjøringsmidler ønsker at du ikke ville gjøre på kjøkkenet ditt.

1. Du er sen med rengjøring

Dette gjelder alle rom: Jo lenger du venter med å rengjøre, jo mer albuefett trenger du for å gjøre jobben. I tillegg risikerer du på kjøkkenet å tiltrekke og kryssforurensende bakterier.

Av denne grunn anbefaler Rebeca Medina, eier av Tidy Home Cleaning Services, å tørke av tellere og apparater hver gang de brukes.

"Du trenger ikke å trekke ut rengjøringssettet hver gang du lager mat, men du bør ha en fuktig klut og et tørt håndkle for hånden for å tørke opp søl og smuler," sier hun.

2. Du lar oppvasken hope seg opp

Ja, flere retter tilsvarer mer arbeid (ingen liker å skrubbe spekemat bort fra gryter og panner).

Men det er en annen grunn til ikke å la skitne retter sitte i vasken for lenge, ifølge Medina: for å forhindre bakterieoppbygging, dårlig lukt og på kjøkkenet ditt.

Når det er mulig, vask (eller skyll i det minste grundig) oppvasken rett etter bruk.

3. Du overfyller oppvaskmaskinen

Så lenge vi er inne på oppvask, vær forsiktig så du ikke overbelaster dette viktige apparatet.

– Det kan være fristende å stappe inn alle oppvasken samtidig, men det kan hindre riktig rengjøring og kan til og med føre til at oppvaskmaskinen jobber overtid og til slutt føre til akselerert slitasje, sier Karina Toner, driftsleder i Spekless Cleaning.

Kjør i stedet flere sykluser (eller håndvask det du ikke får plass til i maskinen).

4. Du lar komfyren og ovnen bli for skitten

Komfyren og ovnen din er arbeidshestene på kjøkkenet ditt, så det er viktig å gi dem litt kjærlighet fra tid til annen.

Fett og matrester kan raskt samle seg, noe som gjør dem vanskelige å rengjøre hvis de får stå for lenge.

«Regelmessig rengjøring vil ikke bare sørge for at de ser flotte ut, men det vil også sikre at de fungerer så effektivt som mulig», sier Toner.

5. Du lar gammel mat stå i kjøleskapet

Gammel og utgått mat kan forårsake ubehagelig lukt og tiltrekke seg uønskede.

Så selv om det er en annen oppgave, anbefaler Toner regelmessig å ta oversikt over kjøleskapet ditt og kaste alt som er utløpt eller synlig uspiselig.

Mens du er i gang, ta noen minutter å tørke ned innsiden av kjøleskapet også.

6. Du rengjør gulvet først

Når du rengjør kjøkkenet, er orden viktig - og det er best å starte med høyere overflater.

"Hvis du begynner å feie og vaske gulvene dine, vil du ikke bare gå på våte gulv, men alle matsmuler og støv fra de øverste overflatene vil falle til gulvet og du vil miste alt arbeidet ditt," sier Alex Varela, daglig leder for Dallas Maids.

7. Du lagrer mer enn du trenger

En annen av Varelas hobbyhester er når folk stapper for mange tallerkener og kopper inn i skapene sine.

"Det er ikke nødvendig fordi du aldri bruker alle, og alt de gjør er å ta opp plass og skape mer støv og flere verktøy for å rengjøre," sier han.

Prøv å gjøre opp status regelmessig og hold bare redskaper, tallerkener og kopper du bruker.

8. Du bruker feil rengjøringsprodukter

Allsidig rengjøringsmiddel er praktisk, men det er ikke det beste alternativet for alle overflater på kjøkkenet ditt.

"Noen overflater krever spesielle løsninger eller rengjøringsmidler for å holde dem skinnende som nye," sier Justin Carpenter, eier av Modern Maids.

Bruk for eksempel en dedikert glassrens på vinduer, rengjøringsmiddel i rustfritt stål på apparater i rustfritt stål og steinrens hvis du har granitt- eller kvartsbenk.

Og bruk alltid et desinfeksjonsmiddel i stedet for en rengjøringsspray hvis målet ditt er å avverge bakterier!

9. Du bruker samme svamp eller klut til alt

Å bruke samme skrubber til servise, benkeplater og apparater er en fin måte å spre bakterier på, sier Rocky Vuong, grunnlegger av Caliber Cleaning.

I stedet utpeke separate svamper eller kluter for forskjellige oppgaver og erstatte dem ofte.

10. Du lagrer rengjøringsprodukter tilfeldig

Uorganiserte rengjøringsmidler gjør allerede ikke så morsomme oppgaver enda vanskeligere (noe som kan bety at du blir mindre motivert til å gjøre dem).

Vuong anbefaler å holde alt rengjøringsutstyret organisert og lett tilgjengelig for å oppmuntre til regelmessig rengjøring.

"Hold dem i et bestemt område, som et skap eller under vasken, og vurder å bruke en caddie for å holde alt sammen," sier han.