Fjesingen inntar badestrendene: Farlig fisk i fremvekst

27/06/2024 09:56

redaktion

Innland
Foto: Shutterstock.com
Det varme klima bidrar til stor fremvekst av farlig fisk på norske badesteder. Fisken med de giftige piggene gjemmer seg i sanden, og trives på grunt vann som ofte er populære badesteder.

Om våren og sommeren, trekker fjesingen, som regnes som Nord-Europas farligste fisk, inn på  grunt vann hvor den graver seg ned på sandbunnen og venter på sitt bytte. Badegjester med bare  føtter er særlig utsatt for de giftige piggene som kan være vanskelige å se i sanden.  

I år ser vi en særlig stor fremvekst av fisken.

Det er DTU Aqua som holder øye med  fiskebestanden i Nordsjøen og Skagerrak som advarer om fremveksten fjesingen etter at fiskere har rapporter om en økning.

Danmarks Radio melder om at flere og flere badegjester stikker seg  på den giftige fisken, etter at Nordsjællands Livredningstjeneste i Danmark har rapportert om en  markant økning av antallet badegjester som stikker seg på fisken. 

Giftinformasjonen anbefaler at man kontakter lege hvis smertene blir store, men det er også mye  man kan gjøre. Selv om enkelte eksperter anbefaler at man skal tisse på såret, har Helse Norge flere andre gode råd du kan finne lenger nede i artiklen.  

Fjesing er en saltvannsfisk med giftige pigger. Den ligger ofte delvis nedgravd i sanden. Stikk kan gi intense smerter.

- Fjesingen er en varmeelskende fisk som nyter godt av klimaforandringene. Varmere havvann og  færre naturlige fiender er årsaken til at den farlige fisken er på fremvekst, forklarer biolog og  forskningsmedarbeider ved Statens Naturhistoriske Museum, Henrik Carl til nyhetsbyrået  Ritzau og fortsetter:  

- I tillegg er torskebestanden dårlig. Når man fjerner de største rovfiskene i systemet, er det noen  fisk i neste ledd som får det bedre. Det nyter fjesingen godt av  

Henrik Carl oppmuntrer badegjester til å bruke badesko for å unngå å bli stukket. I tillegg  poengterer han at fisken er en utmerket spisefisk, og hvis vi begynte å spise den så ville det  kunne begrense fiskebestanden.  

Gode råd hvis du tråkker på en fjesing fra Helse Norge 
Symptomer ved stikk 

• Intens smerte i og rundt stikkstedet er vanlig. Smerten kan stråle utover.

• Hevelse, rødme og nedsatt bevegelighet er vanlig. Hevelsen kan i enkelte tilfeller utvikle seg  og bli omfattende. 

• Svimmelhet, kvalme, magesmerter og oppkast forekommer. 

• Smertene går vanligvis over innen 24 timer, men lokale symptomer kan sees i dager til uker  etter stikk. 

• Komplikasjoner og sen-effekter kan forekomme. 

Førstehjelp ved stikk 

• Først og fremst bør du sjekke selve stikkstedet. Fjern eventuelle synlige piggrester eller  andre fremmedlegemer 

• Varmtvannsbehandling gir ofte raskt smertelindring. Senk derfor den stukne kroppsdelen i  så varmt vann som du tåler (cirka 40-45°C). Sjekk temperaturen med en frisk kroppsdel  først for å unngå skålding. 

• Varmtvannsbehandling fortsettes til smerten har gitt seg (ofte innen 30-45 minutter), eller inntil 90 minutter. Vurder annen smertelindring dersom varmtvannsbehandling ikke fungerer. Dersom det ikke er mulig å senke hele stikkstedet i varmt vann, kan du legge en varm, fuktig klut over stikkstedet. Kluten må hele tiden fuktes med varmt vann for å holde  temperaturen oppe. Pass på at vannet ikke er for varmt. 

• Etter avsluttet varmebehandling bør du stelle og rense såret på vanlig måte.

• Stivkrampevaksine vurderes. 

• Ved vedvarende kraftige smerter etter fullført varmtvannsbehandling, kraftig  allmenpåvirkning eller tilbakevendende symptomer anbefales kontroll hos lege. 

Fakta om fjesingen 

Fjesing (Trachinus draco) er en saltvannsfisk som kan bli opptil 41 cm lang. Fisken har en  sammentrykt kropp med karakteristiske flekker og striper i gulbrunt, blått eller grønt. Forreste  ryggfinne har seks til syv stive pigger, andre ryggfinne og gattfinnen er lang med bløte stråler. Fjesingen er en bunnfisk som om dagen ligger nedgravd i sanden og som jager nær bunnen eller i  de frie vannmasser om natten. Den lever av ulike små krepsdyr, mangebørstemark, småfisk og  liknende. 

Den lever langs norskekysten nord til Trondheimsfjorden. Fjesingen har giftige pigger som sitter på  den fremste ryggfinnen, i tillegg til på gjellene. Tråkker man på disse oppstår en intens smerte. Det  finnes også andre fisker med giftige pigger i Norge, som havmus, dvergmalle og pigghå. Stikker  man seg på disse kan man få tilsvarende symptomer som ved fjesingstikk.  

Fjesingen gyter mellom juni og august. Om høsten trekker fjesingen ut på dypere vann.

Kontakt Giftinformasjonen på 22 59 13 00 ved behov for råd og vurdering. Telefonen er åpen døgnet rundt.