7 ting du aldri må gjøre med gryter og panner

13/11/2024 15:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flere kjenner seg skyldig i en av de 7 feilene.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Vi behandler ikke alltid gryter og panner med så mye kjærlighet eller omsorg som vi burde; ofte antar vi ganske enkelt at de er robuste nok til å håndtere ethvert scenario.

Men ved feilbehandling kan du lett skade beleggene og dermed forkorte levetiden til selv de dyreste og mest robuste gryter og panner.

Hvordan du best behandler, rengjør og bruker grytene og pannene dine vil variere avhengig av typen du har. De beste støpejernspannene, for eksempel, er et helt annet ballspill sammenlignet med panner med mer delikate non-stick-belegg eller til og med panner i rustfritt stål. Og å være bevisst på hvordan du får det beste ut av typen du har, er viktig.

Ekspertene i Tom's Guide har satt sammen de syv vanligste feilene som ikke bare reduserer ytelsen til gryter og panner, men som rett og slett kan risikere å ødelegge dem.

1. Du kaster dem i oppvaskmaskinen

Selv om du har en av de beste oppvaskmaskinene og grytene og pannene dine hevder å tåle oppvaskmaskin, vil de fleste ha godt av å bli håndvasket i stedet.

Oppvaskmaskiner og vaskemidler kan være ganske aggressive. Bevegelsen av vann inne i en oppvaskmaskin kan føre til at gjenstander beveger seg rundt mens de vaskes; i noen tilfeller kan denne omrøringen ha flis eller slitasje belegget inne i grytene og pannene dine.

For å forlenge levetiden til grytene og pannene dine, vær så skånsom som mulig når du rengjør, unngå å skrape, og prøv å ikke bruke harde slipende børster og svamper for å fjerne fastsittende rester.

Og for støpejernspanner og gryter, begrense mengden oppvaskmiddel du bruker.

2. Du stabler dem

Gryter og panner selges ofte i stabelbare sett, designet for å minimere mengden lagringsplass de trenger. Men over tid vil det å stable dem føre til riper og slitasje på innvendig belegg, noe som reduserer levetiden til pannene dine.

Hvis du trenger å stable dem, legg til et beskyttende lag mellom hver for å begrense skade. Eller bare bruk papirservietter eller firkanter av stoff som er skåret til – alt som gir et lag med demping og beskyttelse for å forhindre at de riper hverandre.

3. Du bruker feil verktøy

Ikke-klebende og emaljerede gryter og panner kan lett bli skadet av metallredskaper. Hold deg til silikon-, tre- eller plastredskaper for å unngå å skade belegget.

Hvis du virkelig ønsker å kunne bruke metallredskaper, bør du ha gryter og panner i rustfritt stål. Rustfritt stål er et svært slitesterkt materiale som tåler bruk av metallredskaper, men husk at det ikke har noen non-stick egenskaper.

4. Du bruker ikke lokket

Enten du koker poteter, pasta eller lager en solid gryterett, holder lokket på varmen og vil fremskynde tilberedningen av de fleste matvarer.

Det betyr at du kan skru ned varmenivået på koketoppen og spare penger på gass eller strøm.

Matlaging med lokk på vil også forhindre at kjøkkenet ditt damper opp og bidrar til å holde kondens borte.

5. Du erstatter dem ikke

Hvis de indre non-stick beleggene i grytene og pannene dine ikke lenger gjør jobben sin, og du ender opp med å legge grytene i bløt i timevis for å skrape av all fast eller fastbrent mat, er det sannsynligvis på tide å investere i ny.

Likeledes er smeltede håndtak eller skjeve bunner som betyr at gryter og panner ikke lenger er stabile på komfyrtoppene, begge tegn på at det er på tide å droppe de gamle redskapene og erstatte dem.

6. Du velger feil gryter og panner til koketoppen din

De fleste gryter og panner fungerer godt med en gasskomfyr, men sørg alltid for at de sitter trygt på støttene. Motsatt krever induksjonstopper kompatible gryter og panner som er magnetiske, ellers vil koketoppen rett og slett ikke fungere.

Hvis du har noen type glassplate, kan den bli riper av noen av de tyngre støpejernspannene, så det er best å unngå disse hvis i det hele tatt.

Eller hvis koketoppen din er spesielt ineffektiv og treg til å varmes opp, kan det være lurt å unngå veldig tykke, tunge gryter som også tar lang tid å varme opp.

7. Du heller kaldt vann på en varm panne

Det er ganske vanlig at folk heller kaldt vann over en varm panne på slutten av matlagingen, i den tro at avkjøling av varme panner raskt er en god sikkerhetspraksis – for å begrense utilsiktede brannskader på kjøkkenet. Og ja, det er mye logikk i dette.

Men når det gjelder å ta vare på brynene dine, er dette et nei-nei. Den plutselige og ekstreme endringen i temperatur kan forårsake termisk sjokk, som i noen tilfeller kan vri eller til og med sprekke pannen.

Læs også:

Professor advarer: Derfor må du ikke varme opp pasta igjen Du kaster mindre mat og sparer penger hvis du varmer opp gårsdagens middag, men ifølge en norsk professor i matsikkerhet kan det være farlig.
De 10 sunneste tingene du kan bestille på McDonald's Hva er det sunneste valget på på McDonald's mon tro? Og hvor mange kalorier gjemmer det seg i en hamburger? Vi gir deg svaret her.