Julen er høytid for tradisjoner, men nye trender er også med på å prege feiringen.
Bama melder at daddeltrenden når nye høyder i julen.
"Forbruket av dadler har hatt en jevn økning over flere år, og i julen ser trenden ut til å forsterkes ytterligere. Fra 1. oktober til i dag har forbruket økt med over 60 prosent sammenlignet med samme periode i fjor", forteller Tone Lise Stensrud, produktsjef i Bama.
Totalt har etterspørselen etter dadler økt fra 439 tonn i 2023 til hele 615 tonn dadler i 2024.
Lang tradisjon
Tradisjonen med tørket frukt til jul antas å være rundt 100 år gammel – dadler og annen tørket frukt ble servert som en luksuriøs godbit.
Tørket frukt, nøtter og kandisert frukt var et symbol på velstand og gjestfrihet i en tid da eksotiske varer var sjeldne og kostbare.
Med tiden har andre søtsaker blitt mer tilgjengelige, men likevel har dadler holdt stand.
Sunnere snack
"Den søte og naturlige smaken gjør dem til et perfekt alternativ til julegodteri. Mange forbrukere ser på dem som et mer næringsrikt alternativ. Det at dadlene nå tar en større plass i julen enn tidligere kan nok også tilskrives trenden med sunnere snacking", forteller Stensrud.
Daddelen er også blitt svært populær som ingrediens i både julebakst og desserter. Alt dette bidrar til at dadlene stadig blir mer trendy.
Smakstilsatte dadler
Stensrud forteller at det er særlig smakstilsatte dadler som har ført til at dadlene har blitt trendy. Dadlene selges både rullet i lakrispulver og med andre smakere som en sunnere snacks.
"I år har vi også sett en stadig økende etterspørsel etter smaksatte dadler som et alternativ til smågodt. Smakene lakris og peanøtter er særlig populære", sier Stensrud.
Etterspørselen etter smaksatte dadler har økt med 50 prosent i 2024.
Også fiken skyter fart
Det er ikke bare dadler som øker i popularitet til jul. Også tørket fiken er fremdeles en viktig juletradisjon, og for mange selve symbolet på julen i form av smak og nostalgi.
"Fiken har en lang historie som julefavoritt. Mens dadler selger godt året rundt, kommer fiken som en rakett rundt juletider", forteller Steinsrud.
Hele 61,5 tonn av den tørkede frukten konsumeres i desember alene.
Hvis du vil prøve denne oppskriften på dadelkonfekt, så under bildet
Foto: Bama
Slik lager du enkel, sunn dadel-konfekt
Fjern steinen i daddelen.
Erstatt den gjerne med en liten bit marsipan, nougat eller noe annet du liker.Hakk sjokolade fint og smelt den over et vannbad
Dypp dadelen i sjokoladen og dryss over med hakkede nøtter, kokos eller strøssel
La det tørke og servér!
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!