Dette er årsakene til at vi krymper når vi blir eldre

04/09/2024 11:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du lagt merke til at noen blir kortere ettersom årene går?

Når vi blir eldre, legger mange av oss merke til at vi begynner å krympe, og mister noen centimeter i høyden.

Dette er ikke bare et triks for øyet - det er virkelige biologiske årsaker bak dette fenomenet.

Ifølge en studie publisert i Journal of Bone Metabolism, gjennomgår bein, brusk og muskler alle endringer som bidrar til dette tapet av høyde.

Bein brytes ned

Bein blir stadig fornyet gjennom livet, men etter hvert som vi blir eldre, bremses denne prosessen.

Rundt 30-årsalderen begynner beinvekstplatåer, og når vi når 40- og 50-årene, begynner beinene å miste masse raskere enn kroppen kan erstatte den.

Dette tapet av bentetthet svekker strukturen til beinene våre, noe som gjør dem mer utsatt for små brudd, spesielt i ryggraden. Når disse små bruddene samler seg, kan de føre til tilstander som osteoporose, hvor bein blir tynne og sprø, noe som bidrar til høydetap.

Bruskfortynning

En annen faktor er brusken som demper leddene våre og diskene mellom ryggvirvlene.

Over tid kan denne brusken tynnes ut eller bli skadet, spesielt hvis den har vært utsatt for skader eller bare slitasje gjennom årene. Når diskene i ryggraden vår krymper, fører det til at ryggraden komprimeres, noe som fører til en reduksjon i høyden.

Muskeltap

Muskler spiller også en avgjørende rolle for å opprettholde høyden vår.

Når vi blir eldre, kan musklene svekkes og forsvinne - en tilstand kjent som sarkopeni. Med mindre muskelmasse mister kroppen noe av støtten som hjelper til med å holde oss oppreist, noe som kan bidra til en bøyd holdning og ytterligere tap av høyde.

Høydetap er ikke bare et kosmetisk problem; det kan være et tidlig varseltegn på mer alvorlige helseproblemer.

Studier publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature har vist at et betydelig høydetap er knyttet til tilstander som hjerte- og karsykdommer og luftveisproblemer. Hvis du merker at du eller noen du kjenner blir kortere, er det en god idé å snakke med en lege, da det kan tyde på underliggende helseproblemer.

Selv om aldring er uunngåelig, er det skritt du kan ta for å redusere prosessen med å krympe.

Regelmessig fysisk aktivitet, spesielt styrketrening, kan bidra til å opprettholde muskelmasse og støtte beinhelsen. Et sunt kosthold rikt på kalsium og vitamin D kan også støtte bentetthet, og bidra til å holde deg stående lenger.