Disse 3 grønnsakene kan bidra til vektøkning

17/01/2025 18:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
En studie viste at inntak av visse grønnsaker kan føre til økt vektøkning.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En langtidsstudie har funnet ut at visse grønnsaker kan være knyttet til økt vektøkning senere i livet.

Forskningen, utført av Harvard TH Chan School of Public Health, sporet deltakere over flere tiår og avslørte at typen grønnsaker som konsumeres kan spille en betydelig rolle i vektendringer.

Studien

Studien fulgte dietter og helsedata til 136 432 individer i 24 år, startet i 1985 og sluttet i 2014.

Deltakerne, alle under 65 år ved oppstart, ga sin medisinske historie, livsstilsinformasjon og kostholdsvaner hvert fjerde år.

I gjennomsnitt gikk deltakerne opp 1,5 kg hvert fjerde år, totalt rundt 6,8 kg over to tiår. Imidlertid opplevde de som ofte spiste stivelsesholdige grønnsaker større vektøkning sammenlignet med de som fokuserte på ikke-stivelsesholdige grønnsaker.

De tre skyldige grønnsakene

Studien identifiserte poteter, mais og erter som de stivelsesholdige grønnsakene som er mest assosiert med vektøkning.

Deltakere som regelmessig spiste disse grønnsakene gikk opp i gjennomsnitt 2,6 kg mer i løpet av studieperioden enn de som unngikk dem.

I kontrast var ikke-stivelsesholdige grønnsaker som brokkoli, gulrøtter og spinat assosiert med mindre vektøkning. Faktisk gikk deltakere som spiste mer ikke-stivelsesholdige grønnsaker, 3 kg mindre enn de som spiste stivelsesholdige.

Sammenhengen mellom stivelsesholdige grønnsaker og vektøkning var spesielt sterk blant kvinner og deltakere som allerede var overvektige.

Glykemisk belastning og vektøkning

Studien fremhevet også rollen til glykemisk belastning - effekten av mat på blodsukkernivået - i vektøkning. Matvarer med høy glykemisk belastning, som poteter og mais, var sterkt knyttet til større vektøkninger.

Å bytte til fiberrik mat, for eksempel fullkorn eller lavglykemisk frukt som epler, kan potensielt motvirke denne effekten og hjelpe til med vektkontroll.

Mens funnene er overbevisende, bemerket forfatterne at dette var en observasjonsstudie.

Det kan ikke definitivt bevise at å spise spesifikke grønnsaker direkte fører til vektøkning. Nøyaktigheten av deltakernes selvrapporterte data er en annen begrensning å vurdere.

Mens kosthold er en viktig faktor, spiller andre livsstils- og genetiske faktorer også en rolle i langsiktig vektkontroll.

Denne artikkelen er basert på informasjon fra Pensionist og Express.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Hva er den største strømforbrukeren i huset ditt? Det er verken kjøleskapet eller vaskemaskinen, men noe mange nordmenn ikke tenker over. De fleste ser etter strømslukere blant de største apparatene, men det er faktisk ikke alltid tilfellet.