Eksperten avslører: Disse 3 grønnsakene bør du aldri oppbevare i kjøleskapet

20/03/2025 23:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Mange gjør det, men ifølge en ekspert er det viktig at disse grønnsakene ikke oppbevares i kjøleskapet.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De fleste har en tendens til å oppbevare alle grønnsakene sine i kjøleskapet. Har du det også? Da gjør du kanskje en stor feil.

Ifølge ekspert Josh Alsberg, eier av Rubinette Produce Market i Portland, Oregon, hører ikke alle grønnsaker hjemme i kjøleskapet. Noen trives faktisk best i romtemperatur, og kjøleskapet kan ødelegge både tekstur og smak.

De tre grønnsakene du bør holde utenfor kjøleskapet er basilikum, poteter og løk. Dette melder mediet AOL.

1. Basilikum

Mens de fleste myke urter ikke gjør seg godt i kjøleskapet, gjør basilikum det verst.

"Den aromatiske urten blir fort brun i kjøleskapet," sier Alsberg.

Siden basilikumblader er fylt med aromatiske oljer som er følsomme for kulde, får kjøling dem til å skrumpe og dø.

2. Poteter

Enten det er nypoteter, bakepoteter eller til og med fargerike søtpoteter, bør alle poteter oppbevares utenfor kjøleskapet.

Nedkjøling gjør at stivelsen i potetene omdannes til sukker, så i stedet for en luftig, smakfull potet, risikerer du å ende opp med en som smaker søtt eller lett bittert.

"Disse knollene kan bli seige og få en ubehagelig smak når de oppbevares i kjøleskapet," forklarer Alsberg.

Den kalde temperaturen forstyrrer strukturen deres, og gjør dem tette og kornete i stedet for lette og møre når de tilberedes.

Hvis det ikke allerede har overbevist deg, advarer FDA også mot å oppbevare poteter i kjøleskapet. De advarer om at nedkjølte poteter kan danne akrylamid (et sannsynlig kreftfremkallende stoff) når de tilberedes ved høye temperaturer.

3. Gul, hvit og rød løk

I motsetning til vårløk, som skal oppbevares i kjøleskap, skal verken rødløk, hvitløk eller vanlig løk oppbevares i kjøleskapet.

"Disse løkene med papirtynt skall bør ikke oppbevares i kjøleskapet, da de blir myke, blir raskere ødelagt og mister teksturen," sier Alsberg.

Hvordan holder du disse grønnsakene friske?

Basilikum

Oppbevar basilikum som en frisk bukett: Klipp stilkene, legg haugen i et glass vann i romtemperatur, og hold den unna direkte sollys.

Pass på at bladene ikke berører vannet, da overflødig fuktighet kan føre til at de råtner. Bytt vannet hver tredje dag for å holde planten frisk og levende.

Poteter

Et kjølig, mørkt sted som et pantry, kjeller eller skap er ideell for poteter. Mange poteter selges i papirposer med små hull som tillater ventilasjon og forhindrer oppbygging av fuktighet.

Hvis potetene dine kom i en plastpose eller du allerede har kastet emballasjen, kan du enkelt overføre dem til en pustende beholder som en nettingpose, kurv eller bolle. Det viktigste er å unngå opphopning av fuktighet, som kan føre til spirepoteter eller mugg.

Løk

Selv om løk og poteter har lignende lagringsforhold, bør de ikke oppbevares side om side. Løk avgir etylengass, som kan fremskynde spiringen av poteter.

I stedet bør løk oppbevares på et godt ventilert sted, for eksempel på en hylle i pantryet, i en kjeller eller i en papir- eller nettingpose. Har du lite plass, kan du bruke separate oppbevaringsbokser eller kurver for å sikre god luftsirkulasjon samtidig som du holder dem adskilt.

Læs også:

Hva brukes det tredje rommet i vaskemaskinen din til? Få vet det, men her er svaret Vi vasker alle klær, men det viser seg at mange av oss plasserer vaskemiddelet feil i maskinens rom. Det største mysteriet er imidlertid det tredje rommet. Hva brukes det til? Her får du svaret: