Matkasting er et stort problem i Norge, og spesielt gjelder dette frukt og grønnsaker. Mange av disse råvarene går til spille fordi de ikke oppbevares riktig, noe som fører til at de raskt blir dårlige.
Ved å lære seg hvordan man kan oppbevare frukt og grønt på en optimal måte, kan man både redusere matsvinn og spare betydelige summer.
Hvordan oppbevaring kan gjøre en forskjell
En undersøkelse fra Norsus viser at norske husholdninger kaster mat for over 11 000 kroner i året, der en stor del av dette er frukt og grønnsaker som har blitt ødelagt før de ble spist. Det skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) peker på at riktig oppbevaring kan ha en positiv effekt både for miljøet og privatøkonomien.
– Mange er ikke klar over at enkelte frukter, som epler og tomater, produserer etylen, en gass som fremskynder modningsprosessen hos andre frukt og grønnsaker. Dette kan føre til at de råtner raskere, forklarer Sagen. For å unngå dette bør epler og tomater lagres separat fra andre produkter.
Hun påpeker også at agurk, som mange oppbevarer i kjøleskapet, lett kan få frostskader. I tillegg understreker hun viktigheten av å lagre tomater riktig – de bør ikke oppbevares i kjøleskap, da de mister både smak og konsistens der.
Plastens rolle i å redusere matsvinn
Plastemballasje kan spille en viktig rolle i å forlenge holdbarheten til grønnsaker ved å beskytte dem mot uttørking.
Sagen anbefaler å beholde grønnsakene i plast så lenge som mulig, og dersom emballasjen brytes, bør de resterende grønnsakene pakkes inn før de legges i kjøleskapet. Kuttede frukt og grønnsaker har også best holdbarhet i kjøleskap.
Romtemperatur eller kjøleskap? Ikke alle frukt og grønnsaker skal i kjøleskapet. Her er noen råvarer som trives best i romtemperatur:
Melon
Banan
Papaya
Avokado
Tomat
Agurk
Artiskokk
Aubergine
Squash
Andre produkter, derimot, bør plasseres i grønnsaksskuffen for å forlenge holdbarheten.
Hvordan oppbevare løk?
Løk bør oppbevares på et kjølig og tørt sted, for eksempel i papirposer eller pappesker. Den ideelle temperaturen er mellom 18 og 20 grader. Sagen foreslår å ha løk på kjøkkenbenken om vinteren, mens den om sommeren kan oppbevares i kjøleskapets grønnsaksskuff.
Det er viktig å unngå plastposer for løk, da den trives dårlig i et fuktig miljø. Unntaket her er purre og vårløk, som bør lagres i kjøleskapet.
Ved å følge disse enkle rådene, kan du forlenge holdbarheten til frukt og grønnsaker, redusere matsvinnet og spare penger.