Ny forskning viser at selv én eller to treningsøkter per uke kan bidra til å redusere risikoen for demens.
Den såkalte "helge-trening"-tilnærmingen, hvor man trener kun i helgene, har vist seg å være like gunstig som daglige treningsøkter når det gjelder å bremse kognitiv svikt, det skriver det britiske nyhetsstedet The Sun.
Helgetrening hjelper også
Forskningen som ble publisert i British Journal of Sports Medicine, analyserte data fra over 10.000 personer hvor de alle hadde en gjennomsnittsalder på 51 år.
Forskerne sammenlignet ulike treningsvaner blant de som trente en til to ganger i uken såkalte "helge-trenerne", de som var aktive tre ganger eller mer i uken, og de som ikke trente i det hele tatt.
Resultatene viste at de som kun trente i helgene, reduserte risikoen for mild kognitiv svikt med hele 15 prosent. Med andre ord er all trening er bra trening.
Ved å justere på faktorer som alder, kosthold, søvn og røyking, fant forskerne ut at hyppigheten på treningene, både sjeldent, 2-3 ganger i uken og daglig, forebygget tidlig kognitiv svikt, noe som kan være en tidlig indikator på demens.
Effektivt for travle mennesker
Studien foreslår at helgetrenings-mønsteret kan være et praktisk valg for dem med travle hverdager, ettersom selv en til to treningsøkter per uke kan gi betydelige helsefordeler.
Dette er viktig da det viser at også de som kun har tid til helgetrening kan oppnå kognitive helsegevinster, sier studien..
Fysisk aktivitet som demens forebygging
Kognitiv svikt kan føre til utfordringer med hukommelse og tenkning, og for enkelte være et tidlig tegn på demens. Forskerne anslår at om alle middelaldrende deltok i én eller to treningsøkter per uke, kunne 10 prosent av tilfellene av mild demens vært unngått.
Disse funnene forteller oss at selv et begrenset aktivitetsnivå kan ha en betydelig positiv innvirkning på hjernens helse.