Feilmerking påvist i seks av 19 olivenoljer analysert av Mattilsynet

28/10/2024 18:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Til forskjell fra tidligere kontroller, ble det ikke funnet olivenoljer som var uegnet for konsum.

Mattilsynet har analysert 19 ulike olivenoljer i samarbeid med Europol, og funnet at seks av dem var feilmerket som "extra virgin" til tross for at de ikke oppfylte kravene til denne kvalitetsbetegnelsen. Det skriver Mattilsynet.

Prøvene ble tatt ut våren 2024 som del av Mattilsynets bidrag til Opson XIII, Europols årlige kampanje mot matkriminalitet og "substandard food" – varer som selges med lavere kvalitet enn det merkingen tilsier. Mattilsynet valgte prøvene ut fra tidligere erfaringer og et tilfeldig utvalg, og analysene pågikk fra februar til april 2024 som en del av en kartlegging. Siden ingen av oljene var uegnet til konsum, ble det heller ikke fattet vedtak som følge av funnene. Importørene ble imidlertid informert om avvikene.

Formålet med kampanjen var å avdekke feilmerket kvalitet og sikre regelverksetterlevelse blant importører og forhandlere av olivenolje. Svindel med olivenolje skjer oftest før produktene når importlandet, og importørene er derfor ansvarlige for å forsikre seg om at varene de importerer er i tråd med merkingen. Slike kontroller bidrar til å skjerpe importørenes fokus på svindel og sikrer gode rutiner for å unngå bedrageri.

Store beslag i Europa
Olivenolje er et av de ti mest utsatte produktene for matsvindel i EU. Prisen på olivenolje har steget i Norge siden 2021, blant annet som følge av dårlig høst i produsentlandene i EU. Årets aksjon mot matkriminalitet, ledet av Europol, førte til beslag av 22 000 tonn mat og 850 000 liter drikkevarer. I Italia beslagla myndighetene 42 tonn feilmerket olivenolje, hovedsakelig markedsført som "extra virgin".

Fakta om olivenolje
Ekstra Virgin Olivenolje regnes som den høyeste kvaliteten i henhold til EU-regelverk. Denne oljen kommer fra første kaldpressing, og råvarene må oppfylle strenge kvalitetskrav. Sensoriske tester og kjemiske analyser avgjør om oljen holder høy nok kvalitet til å bære betegnelsen "extra virgin". Dersom kravene ikke oppfylles, nedklassifiseres oljen til en lavere kvalitetskategori.