Det populære selskapet Le Creuset, som selges i de fleste jernvareforretninger, har sendt ut en advarsel til kunder hvor de anbefaler dem å ikke steke mat med olivenolje.
"Bruk heller rapsolje eller solsikkeolje", er oppfordringen.
Ifølge Daily Mail er grunnen til at Le Creuset advarer kunder mot matlaging med olivenolje at den kan etterlate skader på gryter og panner.
Advarselen ble sendt ut etter flere kundeklager som handlet om at bunnen av gryter og panner ble skadet når olivenoljen ble varmet opp i grytene. Nå har Le Creuset skrevet til kundene og informert dem om at det kan være deres valg av matolje som er årsaken til problemet.
Bruk heller andre matoljer
"Olivenolje har et veldig lavt brennpunkt og den kan danne en brunaktig film på pannen (brent olje), og skaper en barriere mellom maten og pannen," skriver Le Creuset til kunden og legger til:
Andre eksperter, inkludert John Lewis, Smeg og Mark Greenaway, er enige i Le Creusets anbefaling, og skriver at oljen verken må "røyke eller brenne".
Det påpekes blant annet at andre oljer som solsikke, avokado, raps, kokos, mais og sesam egner seg bedre som matoljer, da de har et høyere røykpunkt.
Mens oljer med lavt røykepunkt, som olivenolje, anbefales til dressinger, dryppet over en ferdig rett eller lav varme.
Oljen har dog andre gode kvaliteter.
"Vi vil anbefale at du nå og da gnir matolje rundt pannen og lar den stå mens den ikke er i bruk. Dette vil bidra til å opprettholde kvaliteten på den", skriver firmaet i meldingen.