Skremmende funn i olivenolje

30/07/2024 10:54

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
EU slår til: Nye regler etter olivenolje-skandalen.

Prisen på olivenolje har økt dramatisk de siste årene, og i mai ble det rapportert at produksjonen har nådd sitt laveste nivå på over et tiår.

Olivenolje, ofte omtalt som "flytende gull," har nylig vært i søkelyset for feilmerking og lav kvalitet, ifølge en rapport fra The Guardian. Det skriver DinSide.

Kontroller har avslørt oljer som inneholder plantevernmidler og mineraloljer. I ett tilfelle ble det til og med funnet fragmenter av glass i olivenoljen.

I 2022 innførte EU nye regler for kontroll av olivenolje for å bekjempe disse problemene.

Professor Chris Elliot, en ekspert på matsikkerhet ved universitetet i Belfast, uttalte til avisen at selv om forurenset olje kan være farlig, bør forbrukerne ikke være for bekymret for at slike produkter vil nå hyllene i de større butikkjedene.

- De fleste som jukser vil gjøre det der det er mindre overvåking. Små bedrifter er mer sårbare for svindel, sier han.

Prisøkningen på olivenolje skyldes flere faktorer, men den primære årsaken er dårlige innhøstinger de siste par årene, ifølge en rapport fra DinSide.

Dette har også gjort olivenolje til et attraktivt mål for kriminelle. Reuters rapporterte i fjor høst at spanske supermarkeder låser inn olivenolje etter en betydelig økning i tyverier.