Forkjølelsessesongen rett rundt hjørnet: Dette må du sjekke for å se om du skal bli hjemme fra jobben

18/10/2024 06:03

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er særlig en ting du må sjekke hvis du er forkjølet og usikker på om du skal bli hjemme fra jobb eller skole. Her kommer et lite hint: Det kommer ut av nesen.

Du hoster, nyser og nesen renner, men betyr det at du er for syk til å gå ut? Ikke nødvendigvis.

Svaret finner du i kroppens sekret. La oss forklare nærmere.

Vi er godt i gang med høsten, og den store snørr- og sykesesongen nærmer seg med stormskritt.

I denne anledning har radioprogrammet Oppskrift på P4 undersøkt når du er for syk til å gå ut blant andre og heller bør holde deg hjemme – enten du skal på jobb, skole, ferie eller noe annet, skriver DR.

Professor og overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Aarhus Universitetssykehus Lars Østergaard peker på tre ting du kan holde øye med når du tar avgjørelsen om du skal holde deg hjemme, og en ting du bør spørre deg selv.

1 Pass på nysene dine
Det første rådet er at du bør holde et øye med hvor mye av sykdommen din som er utenfor kroppen.

"Jo flere sekreter som kommer ut av kroppen i form av hoste, nysing, og snørr som henger ut av nesen, jo større er risikoen for å smitte andre. Så det kan være en veldig god idé å holde øye med hvor mye du hoster, nyser eller må tørke nesen, sier Lars Østergaard.

Selv om det ville vært praktisk med noen tall, kan ikke professoren komme med et konkret tall på hvor mange nys i timen, som er for mange.

"Man må bare tenke på at jo mer som kommer ut, jo større er risikoen for å smitte andre."

2 Jo gulere, jo bedre
Med råd nummer to beveger vi oss inn i den litt ekle enden av symptomene man skal holde øye med, men det kan være lurt å se på sekretet (altså snørret) som kommer ut av nesen.

"Jo mer gult det er, jo mindre smittsomt er det", forklarer Lars Østergaard.

Generelt er det slik at forkjølelse og andre virusinfeksjoner har et klarere sekresjon som renner mer, først, for så å bli mer gult og solid.

"Og det er i starten man er mest smittsom når man har infeksjoner", sier han.

3 Tenk på andre enn deg selv
Tredje råd fra Lars Østergaard er å vurdere hvor du skal. Skal du for eksempel besøke eldre besteforeldre eller unge med god helse, eller deler du kontor med noen som er spesielt utsatt? Det bør påvirke avgjørelsen din.

"For noen er det mer alvorlig å bli smittet, og det må man selvfølgelig ta hensyn til. Så hvis du jobber sammen med noen du vet har høy risiko for å bli alvorlig syk etter en infeksjon, må du selvfølgelig passe ekstra godt på og holde deg hjemme, eller i det minste sørge for å beskytte deg godt og holde deg unna personen", sier han. .

Lars Østergaard synes det er lurt å ta en prat med arbeidsplassen din om når du møter opp og om det er noen som trenger spesiell oppmerksomhet.

4 Ville du sitte ved siden av deg selv?
Før du åpner inngangsdøren og beveger deg over terskelen, har Lars Østergaard et spørsmål han mener du bør stille deg selv:

Ville du sittet ved siden av deg selv hvis du kom på jobb eller skole?

"Det er kanskje den aller beste tommelfingerregelen", sier han.

Læs også:

Svært få vet det: Slik sørger du for at kofferten går av flyet først Hvis du hater å vente på bagasjen din på flyplassen, vil du gjøre alt du kan for å få prosessen til å gå litt raskere - og heldigvis er det noen smarte triks du kan prøve i sommer.
Nesten alle gjør det: Derfor skal du ikke vaske håndklær på 60 grader En ekspert har nå kommet med en mening som sikkert vil ha flere meninger.