Mer enn halvparten av maten mange husholdninger kjøper, utgjør en alvorlig helserisiko, advarer en lege. Enten det er en kremet sjokoladebar eller lett saltede chips, har alle en usunn snack de tyr til.
Men ultrabearbeidet mat er ikke bare begrenset til de tingene man spiser av og til. Fra pølser til masseprodusert brød og fruktsmakende yoghurt til instant suppe, er supermarkeder fulle av denne typen matvarer.
Legen Chris Van Tulleken advarer om at ultrabearbeidet mat er forbundet med flere dødsfall globalt enn tobakk. Det melder Express.
"Jeg spiste en diett som er veldig vanlig for en britisk person, og jeg la på meg så mye," forteller han og fortsetter:
"Jeg havnet i en ond sirkel av overspising, angst og søvnløshet. Hadde jeg fortsatt i et år, ville jeg ha doblet kroppsvekten min."
Utrolig vanedannende
I tillegg til hvor usunne disse matvarene er, forklarte legen også at de er "like vanedannende som å røyke".
Podcasten legen deltok i hevdet også at 75 prosent av kaloriene som konsumeres globalt, kommer fra seks selskaper.
foto: Shutterstock
Legen utdyper: "Det er kritisk at vi politisk må behandle og legge press på disse selskapene på samme måte som tobakkselskaper."
Dette er ikke første gang Van Tulleken har sammenlignet matvarer med tobakk. I boken sin, som ble nevnt i podcasten, hevder han: "Et kosthold med høyt innhold av ultrabearbeidet mat er forbundet med flere dødsfall globalt enn tobakk, høyt blodtrykk eller andre helserisikoer – og 22 prosent av alle dødsfall."
"Økt forbruk av ultrabearbeidet mat er forbundet med følgende sykdommer: hjerte- og karsykdommer, kreft, høyt blodtrykk, fettlever, inflammatorisk tarmsykdom, depresjon, dårlig blodfettnivå, irritabel tarm, demens og svekket helse."
Enda verre, la legen til, er at mennesker med lav inntekt ofte blir tvunget til å spise denne maten fordi den er billig.
Van Tulleken avsluttet med å si: "Hvis du fjernet fattigdom, ville du fjerne omtrent 60 prosent av problemet med kostholdsrelaterte sykdommer."