Selv om det kanskje ikke er nok igjen til en gryterett eller grateng, kan en siste skje med rømme fortsatt gjøre nytte – så lenge den ikke har blitt dårlig. Men i stedet for å bruke den på chili eller fajitas, hvorfor ikke prøve noe litt uventet: bruk rømmen som topping på søte desserter!
Rømme er en fantastisk garnityr til søtsaker. Den kremete teksturen og milde syrligheten balanserer godt med sukkerholdige godsaker. Rømmen gir både dybde og friskhet til smaken, og kan dempe overdreven sødme, slik at resultatet blir mer balansert. I tillegg tilfører den en kjølig kontrast til varme desserter – og en klatt rømme på toppen ser også lekkert ut.
Alt du trenger å gjøre, er å skrape langs innsiden av rømmeboksen og legge en skje rett på desserten. Vil du gjøre det ekstra fint, kan du bruke en klemflaske eller sprøytepose for å lage mønster eller dekorative prikker. Du kan også blande rømmen inn i desserten – for eksempel i en kald fruktsuppe eller pudding.
Slik gjør rømmen desserten enda bedre
Selv om rømmen kan brukes som den er, finnes det flere måter å gjøre den søtere og mer tilpasset desserter. Tenk på hva som passer godt med pisket krem for inspirasjon. Du kan for eksempel røre inn litt melis eller lønnesirup for å mildne syrligheten, eller blande inn syltetøy eller kakaopulver for farge og ekstra smak. Vil du ha en lettere konsistens, kan du blande den med litt pisket krem. Du kan også røre rømmen inn i andre toppinger, som glasur, sjokoladesaus eller karamell.
Det finnes mange desserter som passer perfekt med et hint av rømme. Takket være den lett salte smaken, gjør den seg godt sammen med jordnære desserter som gulrotkake eller mørk sjokoladepudding. Den syrlige smaken passer også fint til friske kaker som sitronterter, key lime pie eller bringebærdessert. Eller bruk den som kontrast til ekstra søte retter som pekannøttpai, ovnsbakt frukt eller banansplitt. Alt fra bærsmuldrepai til lagvis trifle, pannekaker og milkshakes får et løft med en dæsj rømme på toppen.
Poenget? Ikke kast resten av rømmen! Den siste klatten kan være prikken over i-en på neste dessert.