Pølser er noe av det enkleste man kan lage – sleng dem i gryta, kok opp vannet og vent noen minutter, ikke sant?
Men vent litt: det viser seg at nettopp denne metoden kan føre til at skadelige stoffer dannes i gryten – helt uten at du merker det.
Her er hva du bør vite for å unngå at noe så enkelt som pølsekoking blir en potensiell helsefelle.
Dette skjer når du koker pølsene
Ifølge eksperter kan for høy temperatur, og for lang koketid, kjemisk endre pølsens struktur, og det kan føre til at det dannes skadelige stoffer i pølsene.
Spesielt hvis det er tilsetningsstoffer som nitritt i dem fra før. Ved høy varme kan det nemlig oppstå såkalte nitrosaminer, som i verste fall kan være kreftfremkallende.
Det er ikke noe du kan se eller lukte – men det skjer likevel.
Sånn bør du egentlig gjøre det
I stedet for å koke pølsene, skal du bare varme dem opp i varmt vann.
Vannet skal ikke koke – det holder med rundt 75-80 grader. La pølsene trekke i vannet i 5–7 minutter, så blir de varme og gode.
Du kan også dampe pølsene, eller varme dem forsiktig i mikrobølgeovnen – men også her er det lurt å bruke lav effekt og ikke for lang tid.
Dette er både skånsomt og smart, og det bevarer pølsens smak uten å lokke frem giftstoffer.
Det handler også om hva pølsene inneholder
I tillegg til hvordan du tilbereder dem, er det lurt å ta en titt på hva pølsene faktisk inneholder.
Mange pølser inneholder nitritt, som er et konserveringsmiddel. Det er ikke farlig i seg selv, men i kombinasjon med høy varme kan det altså danne nitrosaminer.
Velg gjerne pølser med høyt kjøttinnhold og minst mulig tilsetningsstoffer. Jo renere pølsa er, jo mindre er risikoen for at noe uønsket skjer når du varmer den opp.
Pølser skal være en glede – ikke en helserisiko. Så husk: Lav varme, kort tid, og en dose sunn fornuft i gryta.
Hvis du har bruk for middagsinpsirasjon eller bare har lyst til å dykke ned i våre mat-nyheter, anbefaler vi deg å ta en titt på vår MAT-SEKSJON.