Ny oppdagelse: Denne matvaren kan forebygge depresjon

05/01/2025 16:00

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Forskere har gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse om depresjon. Det viser seg at høyt inntak av en bestemt matvare er gunstig.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Forskerne fra University of New South Wales i Australia har undersøkt flere tusen tvillingpar, og har gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse.

Løsningen kan ligge i maten vi spiser.

Depresjon er en utbredt psykisk lidelse som kan skape enorme problemer i hverdagen for de som rammes. Den kan også skade hjernen, hvis lidelsen ikke behandles.

Derfor forsker mange på å prøve i finne ut av hvordan vi beskytter oss best mot at lidelsen oppstår.

Undersøkte tvillinger
I en såkalt meta-analyse, har forskerne sammenlignet resultatene fra i alt fire store undersøkelser av tvillingpar mellom 45 og 90 år.

Datagrunnlaget bygger på 3.400 tvillinger fra fire forskjellige land, Danmark, Sverige, USA og Australia, som ble fulgt over 11 år. Forskerne har undersøkt forekomsten av depresjon blant deltakerne, og har sammenlignet det med kostvanene deres.

I analysen kunne de observere en helt spesiell detalj som så ut til å kunne minske risikoen for depresjon senere i livet.

Mat kunne forebygge
Det viste seg nemlig at de personene som spiste mest frukt og grønt, hadde en lavere risiko for å utvikle tegn på depresjon, skriver den danske magasinet Femina og henviser til at studien ble offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.

Resultatene var gode selv om de ikke spiste så mye som skandinaviske myndigheter anbefaler.

I en pressemelding på universitetets hjemmeside sier forskningsleder Dr. Annabel Matison:

"Oppdagelsen gir bare nok en grunn til at man bør øke inntaket av frukt og grønt når man er i alderen fra 45 år og oppover."

Har positiv effekt
Det er grønnsakene og fruktens antioksidanter som bidrar til å bekjempe og beskytte mot den betennelsestilstand som folk med depresjon kan få.

Ifølge forskerne skyldes trolig den positive effekten av frukt og grønt det høye innholdet av kostfiber, vitaminer og mikronæringsstoffer.

"Inntak av frukt og grønnsaker ser også ut til å påvirke tarmfloraen positivt og beskytte mot oksidativ skade på hjernen", skriver forskerne i rapporten.

Studien føyer seg til en serie med ny forskning som indikerer at kosthold også er viktig for psykiske lidelser, sier klinisk kostholdsekspert Tine Sundfør til Femina.

"Tidligere har vi sett at middelhavsdietten, som inneholder mye frukt og grønnsaker, ser ut til å redusere risikoen for depresjon. Dette er spennende, og det gir oss en indikasjon på at det vi spiser påvirker psyken vår", sier hun.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Derfor må du aldri drikke vann ombord på et fly Reiseekspert mener at man bør holde seg unna vann på et fly med mindre det er flaskevann.