Smitten stiger eksplosivt: Rekordmange tilfeller

02/01/2025 18:58

Yvonne

NYHETER
Foto: Shutterstock
"Når smittetallene bare øker, tyder det på at smittesituasjonen ikke tas på alvor", slår ekspert fast.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Foreløpige tall fra Folkehelseinstituttets meldingstjeneste (MSIS) viser at 2024 var et rekordår for smitte med den smittsomme kjønnssykdommen gonoré.

Det opplyser Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO) i en pressemelding.

"Når smittetallene bare øker, tyder det på at smittesituasjonen ikke tas på alvor", sier Kaja Marienborg.

Hun er bioingeniør og universitetslektor ved OsloMet.

Rekordmange smittede
I rekordåret ble 3.127 mennesker smittet med gonoré i Norge. De fleste var menn, 2.217 av de smittede, mens 909 var kvinner. Uavhengig av alder viser tallene for 2024 den største økningen i smitte blant menn, og en nedgang blant kvinner, sammenliknet med 2023.

Mange, spesielt unge, undervurderer risikoen ved kjønnssykdommer. Det bekymrer Marienborg:

"Når smittetallene bare øker, tyder det på at smittesituasjonen ikke tas på alvor. Gonoré kan føre til alvorlige helsekomplikasjoner, og noen kan få en variant som er vanskelig å behandle og påvirker fremtidige relasjoner. For kvinner kan ubehandlet gonoré føre til bekkeninfeksjon, kroniske magesmerter, infertilitet og svangerskap utenfor livmoren. Menn kan oppleve innsnevring av urinrøret, bitestikkelbetennelse og betennelse i prostatakjertelen", forklarer hun.

Mange tester seg ikke
Mange merker ikke symptomene selv om de er smittet, og derfor er jevnlig testing viktig, påpeker hun.

En undersøkelse som Norstat har gjort på vegne av NITO Bioingeniørfaglig institutt (NITO BFI), viser at seks av ti har latt være å teste seg etter å ha hatt ubeskyttet sex, mens nesten halvparten oppgir å ha hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom.

På tross av at over 90 prosent av de spurte anser kjønnssykdommer som helsemessig potensielt svært eller moderat alvorlig, fortsetter allikevel smittetallene å øke.

Kalles "kjønnsråte"
"Det er ikke uten grunn at gonore har blitt omdøpt til "kjønnsråte" blant unge", påpeker hun.

Kjønnsråte kan foreløpig behandles relativt enkelt med antibiotika i Norge. Likevel er det økt risiko for antibiotikaresistens, sier lektoren.

Det er allerede registrert enkelttilfeller av resistens mot gonoré i Norge.

"Ta ansvar for egen og andres helse, oppfordrer Marienborg: Bruk kondom og test deg ved partnerbytte. Dette kan bidra til å redusere spredningen av kjønnssykdommer og forhindre komplikasjoner knyttet til infeksjoner", avslutter hun.

Foto: Bjarne Krogstad