Forskerne fant at transvaksinesyre (TVA), en langkjedet fettsyre som finnes i kjøtt og meieriprodukter fra beitedyr som kuer og sauer, forbedrer CD8+ T-cellenes evne til å infiltrere svulster og drepe kreftceller.
Denne oppdagelsen er publisert i tidsskriftet Nature, og den kan potensielt revolusjonere forståelsen av kostholdets påvirkning på kreftbehandling.
Studien viser at pasienter med høyere nivåer av TVA i blodet responderte bedre på immunterapi, noe som tyder på at TVA kan ha potensial som et ernæringsmessig tillegg til klinisk kreftbehandling.
Jing Chen, PhD, en av studiens seniorforfattere, og Janet Davison Rowley fra University of Chicago, understreker viktigheten av å fokusere på enkeltnæringsstoffer i stedet for hele matvarer for å forstå deres innvirkning på fysiologi og patologi.
Forskerne hadde en database med rundt 700 kjente metabolitter avledet fra mat og samlet deretter et bibliotek med 235 bioaktive molekyler.
De screenet disse forbindelsene for deres evne til å påvirke antitumorimmunitet ved å aktivere CD8+ T-celler, som er avgjørende for å drepe kreftceller. TVA viste seg å være den mest effektive.
Interessant nok kan ikke kroppen produsere TVA selv, og bare rundt 20 % av det brytes ned til andre biprodukter, og etterlater 80 % sirkulerende i blodet.
Forskerne utførte en serie eksperimenter med celle- og musemodeller av ulike tumortyper. En diett beriket med TVA reduserte vekstpotensialet til melanom- og tykktarmskreftceller betydelig sammenlignet med en kontrollgruppe.
TVA-dietten forbedret også evnen til CD8+ T-celler til å infiltrere svulster. Ved hjelp av en ny teknikk viste forskerne at TVA inaktiverer en reseptor på celleoverflaten kalt GPR43.
Dette aktiverer en cellulær signaleringsprosess kjent som CREB-banen, som er involvert i en rekke funksjoner, inkludert celleutvikling, overlevelse og differensiering.
Teamet jobbet også med å analysere blodprøver fra pasienter som gjennomgikk CAR-T-celle immunterapibehandling for lymfom. De observerte at pasienter med høyere nivåer av TVA responderte bedre på behandling enn de med lavere nivåer. De testet også leukemicellelinjer og så at TVA forbedret evnen til et immunterapimedikament til å drepe leukemiceller.
Denne studien antyder at TVA kan brukes som et kosttilskudd for å hjelpe ulike T-cellebaserte kreftbehandlinger. Chen påpeker imidlertid at det er viktig å bestemme den optimale mengden av næringsstoffet i seg selv, ikke matkilden.
Det er stadig flere bevis for de skadelige helseeffektene av å innta for mye rødt kjøtt og meieriprodukter, så denne studien bør ikke tas som en unnskyldning for å spise mer cheeseburgere og stappe i seg pizza; snarere indikerer det at næringstilskudd som TVA kan brukes til å fremme T-celleaktivitet.
Chen mener det kan være andre næringsstoffer som kan gjøre det samme.