Dårlig søvn i 40-årene kan få hjernen din til å eldes raskere, viser ny forskning.
Funnene føyer seg sammen med en voksende mengde bevis for at søvnkvalitet er nært knyttet til kognitiv helse, og understreker behovet for å takle søvnproblemer tidlig i livet.
Å få nok søvn er avgjørende for vårt mentale og fysiske velvære. Det bidrar til å konsolidere minnene våre og støtter fysisk restitusjon, og mangel på søvn har vist seg å bidra til hjertesykdom, fedme, nevrodegenerative lidelser og depresjon.
I følge Centers for Disease Control and Prevention rapporterer én av tre voksne i USA at de ikke får nok søvn.
– Søvnproblemer har i tidligere forskning vært knyttet til dårligere tenkning og hukommelsesferdigheter senere i livet, noe som øker risikoen for demens, sier Clémence Cavaillès, studieforfatter og forsker ved University of California San Francisco, ifølge Newsweek.
"Vår studie, som brukte hjerneskanninger for å bestemme deltakernes hjernealder, antyder at dårlig søvn er assosiert med nesten tre år med ekstra hjernealdring allerede i middelalderen."
Studien analyserte data fra 589 personer med en gjennomsnittsalder på 40 år. Deltakerne fylte ut spørreskjemaer om søvn ved starten av studien og igjen fem år senere. De gjennomgikk deretter hjerneskanning ytterligere ti år senere.
Ved å sammenligne dataene fra hjerneskanningene med resultatene fra spørreskjemaene ved hjelp av maskinlæring, oppdaget forskerne en signifikant forskjell mellom hjernen til de som hadde problemer med å sovne og de som ikke gjorde det.
Etter å ha justert for faktorer som alder, kjønn, høyt blodtrykk og diabetes, viste gruppen med flest søvnproblemer en gjennomsnittlig hjerne som var 2,6 år eldre enn de som fikk best søvnkvalitet.
Dårlig søvnkvalitet, problemer med å sovne, problemer med å holde seg i søvn gjennom natten og tidlig oppvåkning var alle assosiert med raskere hjernealdring – spesielt hos de individene som konsekvent viste dårlige søvnmønstre i løpet av perioden.
"Våre funn fremhever viktigheten av å ta tak i søvnproblemer tidligere i livet for å opprettholde hjernens helse, inkludert ved å opprettholde konsistente søvnmønstre, trene, unngå koffein og alkohol før sengetid og bruke avslapningsteknikker," sa Kristine Yaffe, medforfatter og forsker i studien. ved University of California San Francisco.
"Fremtidig forskning bør fokusere på å finne nye måter å forbedre søvnkvaliteten på og undersøke den langsiktige effekten av søvn på hjernens helse hos yngre mennesker."
Disse resultatene var selvfølgelig basert på deltakernes subjektive rapporter om søvnen deres. Videre beviser ikke dataene at søvnproblemer direkte var årsaken til den akselererte aldring av hjernen.
Likevel gir det overbevisende bevis på at søvnproblemer er nært knyttet til kognitiv nedgang og er i samsvar med eksisterende forskning på søvnens viktige rolle i hjernens utvikling og vedlikehold i alderdommen.