Overlegen møter jevnlig foreldre som ber om at barna får en diagnose - men ifølge ham er det oppdragelsen som er feilen

27/03/2025 18:57

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
I flere tilfeller kan løsningen på barn med problemer finnes hos foreldrene og ikke i en diagnose, mener overlegen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Psykiatere føler seg presset til å gi barn diagnoser som de kanskje ikke oppfyller alle kriteriene for, sier overlege Niels Bilenberg.

Nå deler han tre råd om hva foreldre bør ty til i stedet for å kjempe om at barna skal få en diagnose.

Det skriver den danske avisen Berlingske.

Niels Bilenberg som blir intervjuet i avisen, har jobbet som barne- og ungdomspsykiater i 35 år.

"Da jeg begynte i min første jobb i barne- og ungdomspsykiatrien i 1990, var omtrent én prosent av barn og unge i kontakt med psykiatrien i barne- og ungdomsårene. Nå er vi oppe i nesten 20 prosent", sier han.

Med andre ord, i dag møter omtrent ett av fem barn en psykiater før de fyller 18 år.

Foreldre presser på for en diagnose
Overlegen mener at en del av økningen kan skyldes at vi oppdager barn med psykiske utfordringer som tidligere "gikk under radaren". Men han mener også at det handler om at mange foreldre presser på for at det skal settes i gang en utredning av nettopp deres barn.

Resultatet er at barn ender opp med å få en diagnose selv om det kanskje ikke oppfyller alle kriteriene. Årsaken er at mange kommuner tolker det slik at kun barn med diagjoser skal få spesialtilbud for eksempel i skolen.

I følge ham forvelksles flere vanlige utfordringer hos barn og unge med diagnoser som krever psykiatrisk hjelp.

I stedet for å oppsøke en psykiater mener han at det er flere ting foreldre kan gjøre for å hjelpe barnet.

1 Snakk problemet ned i stedet for opp
Ifølge Niels Bilenberg er en av grunnene til at barn i dag er ekstra utfordret og kan bli henvist til psykiatrien, at foreldre har en tendens til å snakke opp barnets problemer i stedet for å bagatellisere dem.

"Foreldre og samfunnet må forstå at ulykkelighet er noe vi alle kan falle inn i, og at det er opp- og nedturer. Det er bare sånn livet er. Og det skal man ikke gjøre i psykiatrien", sier han.

Hans råd til foreldre er å øve seg på å vise barna at det er normalt at livet noen ganger kan være vanskelig – til og med veldig vanskelig

2 Sett flere grenser
Faktisk er en veldig effektiv måte å hjelpe barnet på, ifølge Niels Bilenberg, å sette tydeligere rammer og ta flere avgjørelser på barnets vegne. Selv om barnet ikke vil. 

"Det er mange barn som mistrives i dag fordi de ikke er spesielt sosialt trente." 10-15 prosent av barna har alt for mye ulovlig fravær fra skolen i dag. Men det er ikke psykiatri. Det er noen som tror det. — Men det kan også være et uttrykk for manglende konsistens i hjemmene, sier han. 

Hans råd til foreldre er derfor å bli flinkere til å sette ned foten og ta avgjørelser uten barnets egne ønsker. 

3 Press barnet inn i sosiale situasjoner
Mange ganger kan sosiale fellesskap også bidra til å gjøre barnet ditt mer motstandsdyktig mot ubehag og utfordringer, sier Niels Bilenberg.

Og det er nettopp derfor foreldre i dag må bli flinkere til å presse barna ut av hjemmet og ut i sosiale aktiviteter med andre barn. 

"Robusthet kommer av å ikke være alene." Det kommer av å være sammen. Og det er både med andre barn og med familien hans, sier han. 

Av samme grunn oppfordrer han også foreldre til å løse flere av barnets problemer sammen som familie før de søker hjelp fra andre private og offentlige tjenester. 

"Vi har skapt et samfunn der det har blitt for lett å kaste inn håndkleet og vente på at noen andre skal komme oss til unnsetning med en gang."

Læs også:

Hva brukes det tredje rommet i vaskemaskinen din til? Få vet det, men her er svaret Vi vasker alle klær, men det viser seg at mange av oss plasserer vaskemiddelet feil i maskinens rom. Det største mysteriet er imidlertid det tredje rommet. Hva brukes det til? Her får du svaret: