At det er sterke tradisjoner knyttet til hva som skal på juletallerkenen kommer til syne gjennom hvilke grønnsaker vi putter i handlekurven.
Og ingen grønnsak stiger mer i popularitet når julen nærmer seg enn en bestemt grønnsak, som virkelig kan smykke seg med tittelen "julens grønnsak".
Kan du gjette hvilken det er snakk om?
"I ukene før jul tar det helt av. Trykket er enormt, og det må jobbes på spreng for å dekke behovet, forteller Magnus Voie, som er produktsjef i Bama.
Grønnsaken han snakker om er rund og grønn og serveres ved nesten alle julebord landet rundt denne måneden.
Vi snakker selvfølgelig om rosenkål.
Økning på 1.635 prosent
I en gjennomsnittsmåned selger Bama omtrent 20 tonn med rosenkål, mens det i desember i fjor ble solgt utrolige 347 tonn. Bama regner med å selge like mye i år, og det utgjør en økning på utrolige 1.635 prosent.
"65 prosent av all rosenkålen vi selger i løpet av et helt år, selges de tre siste ukene før jul", forteller produktsjefen.
Det betyr at det er travle tider på gårdene som leverer norsk rosenkål i disse dagene, fordi kålen pakkes rett før den sendes til Bama for å være så fersk som mulig.
Skal ikke kokes
Selv om rosenkål for mange er en naturlig del av julematen, så er den ikke elsket av alle. Hører du til dem som synes den kan være vassen og smakløs, så har ekspertene gode råd.
Man må for all del ikke varmebehandle den for lenge. Det er en generaltabbe, mener både produkstsjefen og rosenkålsbøndene. Rosenkålen er nemlig en delikat grønnsak, som både mister den gode smaken og konsistensen om den får for mye varme.
"Rosenkålen trenger ikke lang koketid. Det er mye bedre å koke den for kort enn for lenge. Det er trist å tenke på hvor mye rosenkål som overkokes til jul. Jeg håper virkelig at de som leser dette ikke gjør den feilen", sier Voie som anbefaler å dele kålen i mindre biter og steke den i smør.
Hvis du vil oppgradere julemenyen, anbefaler han at du også topper rosenkålen med litt stekt bacon og revet parmesan før servering.
Foto: Bama