For mye søvn kan øke risikoen for å dø av kronisk nyresykdom betydelig, advarer japanske forskere. De påpeker at lange perioder med søvn kan påvirke hormoner som spiller en viktig rolle i nyrefunksjonen.
Forskerne bemerker også at lengre søvn også kan reflektere skjulte helseproblemer eller begrenset tilgang til medisinsk behandling. Kronisk nyresykdom er en tilstand der nyrene gradvis mister evnen til å filtrere avfallsstoffer effektivt fra blodet.
"Studien fremhever viktigheten av å forstå hvordan både for lite og for mye søvn kan påvirke nyrehelsen," sa forsker Shuai Guo fra University of Tsukuba i en pressemelding til Newsweek.
"Våre funn tyder på at lengre søvn kan være en indikator på underliggende helseproblemer som øker dødeligheten fra kronisk nyresykdom - spesielt blant yngre individer."
I studien fulgte Guo og teamet hans over 95 000 japanske voksne i alderen 40 til 79 i en periode på omtrent 19 år. Deltakerne oppga sin daglige søvnlengde, hvoretter de ble delt inn i fem grupper: mindre enn seks timer, 6-7 timer, 7-8 timer, 8-9 timer og mer enn ni timer.
For voksne anbefales det generelt å sove minst syv timer per natt. natt, men maksimalt ni timer for personer mellom 61 og 64 år og åtte timer for personer over 65 år. Forskerne undersøkte også deltakernes livsstil, medisinske historie og alkoholforbruk.
Studien fant at personer som sov mellom åtte og ni timer hadde 41 % høyere risiko for å dø av kronisk nyresykdom sammenlignet med de som sov 7-8 timer. Risikoen økte til 82 % for de som sov ni timer eller mer, spesielt blant deltakere under 65 år. Det er imidlertid behov for ytterligere forskning for å forstå mekanismene bak dette forholdet.
En teori er at lange perioder med søvn kan endre kroppens hormonnivåer, inkludert kortisol og melatonin, som kan påvirke nyrefunksjonen. I tillegg kan lengre søvn føre til økte nivåer av proteiner som bidrar til progressiv nyrefibrose - en opphopning av arrvev i nyrene, ofte sett i de sene stadiene av kronisk nyresykdom.
En annen mulig forklaring er at søvnforstyrrelser som obstruktiv søvnapné (OSA) kan spille en rolle. OSA anses å være en direkte faktor i utviklingen og forverringen av kronisk nyresykdom og ble funnet å være mer utbredt blant de som sov lenger.
Videre pekte studien på en sammenheng mellom lengre søvn og økt risiko for hjerte- og karsykdommer, som kan føre til nyresvikt. Forskerne understreket også at sosioøkonomiske faktorer kan spille en rolle.
"Lang søvn var knyttet til lav sosioøkonomisk status. Individer med lavere sosioøkonomisk status har ofte dårligere tilgang til helsetjenester og får mindre optimal behandling, noe som kan øke risikoen for kronisk nyresykdom," forklarte forskerne.