Skjermer, tidsplaner og skiftende rutiner konspirerer alle for å forstyrre kroppens naturlige søvn-våkne-syklus. Blant de oftest beskyldte skyldige?
Blått lys fra telefoner og andre enheter. Men ifølge ny forskning er effektene kanskje ikke så tydelige som en gang trodde.
Studie finner ingen tydelig blålysskurk
En fersk studie fra universitetet i Basel og det tekniske universitetet i München, publisert i Nature , undersøkte hvordan forskjellige lysfarger påvirker menneskelige døgnrytmer.
I kontrollerte laboratorieinnstillinger ble 16 deltakere eksponert for blått, svakt, gult og hvitt lys i én time før sengetid.
Forskere fant ingen signifikant forskjell i hvordan hver lystype påvirket søvnstart eller melatoninregulering.
Som rapportert av Healthline, konkluderte studiens forfattere at det ikke var "ingen avgjørende bevis" for at blått lys er unikt skadelig sammenlignet med andre lystyper.
Eksperter advarer likevel mot å feiltolke resultatene.
Dr. Alexander Solomon, en nevro-oftalmolog ved Providence Saint John's Health Center, bemerket at studiens lyseksponeringer var tett kalibrert og kanskje ikke gjenspeiler virkelige forhold.
I hverdagen har blått lys fra skjermer en tendens til å være lysere og mer intenst - spesielt når det brukes i mørke rom.
Mens funnene utfordrer den konvensjonelle visdommen rundt blått lys, antyder de ikke at skjermtid før seng er ufarlig.
Den menneskelige døgnrytmen påvirkes av flere faktorer, inkludert lysintensitet, farge, timing og eksponeringsvarighet.
Selv gult eller hvitt lys, når det er sterkt nok, kan forstyrre melatoninproduksjonen og søvnkvaliteten.
Keiland Cooper, en nevrovitenskapsmann ved UC Irvine, understreket behovet for mer forskning: "Det viktigste målet ... er at mer arbeid må gjøres for å finne ut hvilke aspekter ved skjermer om natten som påvirker søvnen vår negativt."
Beste praksis favoriserer fortsatt begrensende skjermer
Til tross for studiens nyanserte konklusjoner, anbefaler de fleste søvneksperter fortsatt å begrense skjermens eksponering før sengetid - ikke bare for lyset, men også for mental stimulering.
Både Solomon og Cooper understreket at skjermhygiene fortsatt er en smart strategi, spesielt for personer som sliter med søvnløshet eller uregelmessige søvnmønstre.
Å bruke dempet belysning, aktivere nattfiltre og slå av enheter en time før søvn kan bidra til å opprettholde sunnere søvnvaner.
Og for de med pågående søvnvansker kan det være mer effektivt å søke profesjonelle råd enn å bare skylde på den blå gløden til en smarttelefon.